Umiddelbart er de ufarlige og harmløse, men med de rigtige evner kan de omdannes til våben, der kan slå ihjel – og det er et stigende problem i Danmark.

Vi taler om de såkaldte gas- og signalpistoler, som eksempelvis kan bruges til at skyde en konkurrence i gang.

Og noget tyder altså på, at de ufarlige gas- og signalpistoler efterhånden er gået hen og blevet et foretrukkent våben for kriminelle i Danmark og ikke mindst i Sverige, hvor Højesteret i disse dage behandler en principiel sag med netop den problemstilling.

Her skal landets øverste retsinstans nemlig tage stilling til, om en 29-årig mand, der blev taget i tolden i Ystad med tre gaspistoler i bilen, skal dømmes for 'grov våbensmugling'.

I byretten blev den 29-årige mand idømt to års fængsel med begrundelsen, at gaspistoler relativt let kan omdannes til dødbringende våben. Straffen blev imidlertid reduceret til et års fængsel i landsretten, fordi man vurderede, at en gaspistol i sig selv ikke kan anses som værende farlig nok til at udføre en alvorlig forbrydelse.

For mens det i Sverige kræver tilladelse at være i besiddelse af de ellers relativt ufarlige våben, så er de lovlige i store dele af Europa.

Og netop den kriminelle underverden i Danmark har tilsyneladende opdaget, at man med lidt snilde kan gøre gas- og signalpistoler dødelige. I et svar til Folketingets retsudvalg i slutningen af august oplyser Rigspolitiet, at man har set en stigning i antallet af gas- og signalpistoler, der omdannes til skarpe våben.

i 2018 modtog National Kriminalteknisk Center 37 omdannede gas- og signalvåben med henblik på ballistisk undersøgelse. Det tal var i 2019 næsten fordoblet til 60, oplyser de i svaret.

»Størstedelen af disse våben vurderes at stamme fra bandemiljøet,« lyder det videre i svaret.

Ifølge Rigspolitiet er formålet med besiddelse af ikke-omdannede gas- og signalvåben i bandemiljøer at omdanne dem til »våben til skydevåben, der kan skyde med skarp ammunition« eller at anvende dem til at begå voldelige kriminelle handlinger.

Torben Henriksen, der er vicepolitiinspektør i Særlig Efterforskning Øst, kan sagtens genkende det billede, som Rigspolitiet tegner i deres svar til Folketingets retsudvalg. Over for Berlingske påpeger han, at også prisen spiller en rolle.

»Man benytter sig af dem, fordi rigtige våben er forholdsvis dyre, selv på det illegale marked,« siger han til mediet og tilføjer, at det kan være svært at skelne de omdannede gas- og signalpistoler fra rigtige skarpladte våben.

»Ofte skal man være noget af en kender for at se forskellen.«

Men fænomenet er langtfra nyt herhjemme. Vi skal ikke mange år tilbage for at finde en sag, hvor to mænd blev idømt henholdsvis otte og ni års fængsel for at have været i besiddelse af omdannede gaspistoler.

De to mænd havde et lager af gaspistoler, som var omskabt, så de fremstod som pistoler af mærket Glock 25 og kunne skyde med skarpt.