Politiet undersøger stadig flere »interessante« henvendelser, men håber også, at gerningsmanden taler over sig og fortæller bekendte om drabet. Mandag er der mindehøjtideligheder flere steder i anledning af årsdagen for Emilie Mengs forsvinden. 

Mandag morgen var det præcis et år siden, at den dengang 17-årige Emilie Meng forsvandt sporløst fra Korsør Station.

Siden har sagen optaget en stor del af danskerne, og politiet har modtaget et hav af henvendelser i sagen.

Det endelige gennembrud i jagten på Emilie Mengs drabsmand er dog udeblevet, men hos Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi er der stadig et år efter tro på, at man finder gerningsmanden.

»Når man har begået en så grov en forbrydelse, viser erfaringen, at gerningsmanden har brug for at tale om det,« siger politiinspektør Kim Kliver.

»Min opfordring er derfor, at den eller de personer, som ved noget, og som med misforstået loyalitet har holdt det tilbage og ikke fortalt det til politiet, tænker sig godt om og går til politiet med den viden, for vi har altså en gerningsmand til en afstumpet forbrydelse, som må stå til ansvar for den her handling.«

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har det seneste år haft »en stor styrke på sagen«, fortæller politiinspektøren, der ikke vil oplyse, hvor mange mænd der er afsat til efterforskningsarbejdet, men der er tale om »en betydelig ressource«, siger han.

250 nye henvendelser

Seneste spor offentliggjorde politiet 20. juni, hvor man efterlyste en lys personbil, formentlig en Hyundai i30.

Bilen kan – på lang afstand – ses køre ind til stationen i Korsør kl. 04.07 den morgen, hvor Emilie Meng forsvandt. Emilie Meng blev sidst set på stationens overvågningsvideoer kl. 04 samme morgen.

Kvaliteten af det nye overvågningsmateriale var i første omgang så dårlig, at videomaterialet ikke kunne bruges, men siden har politiet med hjælp fra en ekspert i udlandet formået at identificere biltypen.

Politiet har modtaget omkring 250 nye henvendelser efter offentliggørelsen af videoen, og flere af dem er ifølge politiinspektøren »interessante«. Nogle omhandler specifikke personer, mens andre går på iagttagelser omkring køretøjer.

Det er både henvendelser, som er tikket ind på mail, og hvor personer er mødt op fysisk hos politiet.

Det har tidligere været beskrevet i medierne, hvordan politiet som led i jagten på den lyse personbil har undersøgt 400.000 biler, men nu præciserer Kim Kliver: De 400.000 udgør politiets datagrundlag, de er ikke alle blevet undersøgt, fortæller han, der ikke ønsker at præcisere, hvordan de 400.000 biler så indgår i sagen.

»I en efterforskning afslører vi ikke altid, hvordan vi går ind og kigger meget konkret på, hvordan køretøjer bevæger sig rundt.«

Erfarne efterforskningsledere inddraget

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er i forbindelse med efterforskningen blevet kritiseret for, at der har været otte forskellige personer hos politiet, som har udtalt sig om sagen, og at information derved kan være gået tabt, samt at man i de første døgn meldte ud, at Emilie Meng formentlig var stukket af til København på grund af kærestesorger.

»Vores kommunikation var indledningsvis for kantet og kunne efterlade et indtryk af, at Emilie bevægede sig rundt,« konstaterer Kim Kliver, når han ser tilbage på efterforskningens forløb.

Men du mener ikke, I har begået fejl?

»Efterforskningsmæssigt har vi gjort det grundlæggende fra start af. Så det efterforskningsmæssige er vi sikre på, at vi har gjort rigtigt. Og vi har faktisk også gjort os den ulejlighed – netop fordi det er sådan en stor sag – at vi har bedt et par meget erfarne efterforskningsledere, som er i politiet i dag, men i andre politikredse, om at læse sagen igennem for at se, om deres observationer og sparring kunne give anledning til, at der var noget, vi havde overset eller skulle have samlet op på.«

Og hvad var konklusionen der?

»Det er jo en ongoing proces, men den sparring har vist os, at vi er på det rigtige spor. Jeg er sikker på, at det målrettede arbejde vil give nogle nye åbninger, så vi på et eller andet tidspunkt ender med at kunne få fat i gerningsmanden.«

33-årig var sigtet for drabet

Emilie Meng forsvandt søndag d. 10. juli sidste år omkring kl. 4 om morgenen. Hun havde været til fest i Slagelse med et par veninder, men forlod dem på Korsør Station for at gå de få kilometer hjem til sine forældres hus. Hun dukkede aldrig op.

Næsten et halvt år efter, juleaftensdag, blev hendes lig fundet i en sø ved Regnemarks Bakke nær Borup på Midtsjælland. Det er politiets vurdering, at Emilie Meng blev dræbt kort efter, hun forsvandt sidste sommer, og at hendes lig derfor havde ligget i søen i flere måneder.

Inden Emilie Mengs lig blev fundet, var en 33-årig mand fra Sønderjylland sidste efterår sigtet for drabet på den unge pige. Sigtelsen blev dog hurtigt frafaldet, og manden er i dag renset for mistanke.

En anden mand har desuden været under mistanke i sagen sidste efterår. Det drejer sig om en pensionist bosiddende i Korsør, som blev aflyttet og overvåget af andre af byens borgere. Pensionistens hus blev angiveligt både overvåget med droner, natkameraer, og fintfølende termisk udstyr, der kan måle varme.

Gruppen af borgere mente, at manden holdt Emilie Meng indespærret i boligen, og henvendelsen første til, at politiet ved flere lejligheder mødte op på adressen og ransagede huset. Der var ikke spor af den forsvundne pige i boligen, og borgerne er siden blevet bedt om at indstille deres overvågning, mens manden er blevet renset for mistanke.

Mindehøjtideligheder flere steder

Emilie Meng vil mandagen igennem blive mindet ved forskellige arrangementer rundt omkring i landet.

Allerede i de tidligere morgentimer var omkring 30 borgere samlet i Korsør for at markere det tidspunkt, hvor den dengang 17-årige pige forsvandt. Med lys og blomster mindedes de pigen, skriver Ekstra Bladet, der var til stede ved arrangementet.

Gruppen »Forsvundne Personer« holder desuden et mindearrangement kl. 12-17.30 på Rådhuspladsen i København, hvor der ud over et minuts stilhed vil blive holdt flere taler. Det skriver Sofie Sønderup, der er stifter af gruppen, på gruppens Facebook-side.

Og kl. 19 bliver der i Skt. Povls Kirke i Korsør afholdt en mindegudstjeneste, som sognepræst Anna Kluge står for. Anna Kluge konfirmerede ifølge TV2 Øst Emilie Meng i sin tid.

»Vi mindes Emilie Meng med en kærlig respekt for de, som stod hende nær. Vi sætter verden på pause, så vi i et stille fællesskab i en stille stund kan give plads til at mindes et levet liv, en kærlighed til en datter, søster, veninde og ven – Emilie Meng,« fremgår det på kirkens hjemmeside.