En kombination af usikkerhed, ambitioner og barske vilkår var cocktailen, der fik komiker Mick Øgendahl til at gå ned med stress sidste år, vurderer stressforsker.

- Den kreative branche er hård og brutal, og når man samtidig er ambitiøs og higer efter anerkendelse, kan det hurtigt gå galt.

Sådan siger stressforsker Bo Netterstrøm om komiker, skuespiller og instruktør Mick Øgendahls nedsmeltning sidste år, som han selv beretter om i magasinet Euroman. Her beskriver den folkekære mand med gummiansigtet á la Jim Carrey, hvordan det hele ramlede for ham, mens han var i fuld gang med sin tv-serie ’Tomgang’, som han både skrev, instruerede og spillede hovedrolle i.  En dag måtte han bede en ven om at indskrive ham på Psykiatrisk Afdeling i Hillerød, for han kunne pludselig ikke skelne mellem sin egen virkelighed og rollen som ulykkeligt forelsket i komedieserien.

- Vi reagerer meget forskelligt på stress. Nogle bliver angste, andre deprimerede, og andre igen mister virkelighedsopfattelsen. Det er tydeligvis sket i det her tilfælde, siger dr.med. Bo Netterstrøm, som bl.a. har skrevet en række bøger om stress, til BT.

Han understreger, at sammensmeltningen af fiktion og virkelighed i Øgendahls tilfælde ikke er udtryk for skizofreni, men mere er hans måde at reagere på i en presset situation.

Bo Netterstrøm forklarer samtidig, at man skal være gjort af et særligt stof for at klare sig i film- og tv-branchen, som fordrer konstant kreativitet og engagement. Ikke mindst er det en stor stressfaktor, at ens arbejde ikke kan måles.

- Vi mennesker vil have tryghed, og det har skuespillere og komikere ikke, for kvaliteten af deres arbejde kan ikke gøres op i mål og delmål. Derfor ved man simpelthen ikke, om det man laver, er godt nok. Det kan godt være, at publikum klapper, men man kunne måske have gjort det lidt bedre. Det skaber uforudsigelighed, hvilket er en kæmpemæssig stressfaktor.

Derudover fortæller Mick Øgendahl selv til Euroman, at han én gang for alle ville bevise over for anmelderne, at han både kunne spille skuespil og instruere: ’Jeg ville fandeme bare gerne bevise, at det kunne jeg også. Men det kunne jeg så ikke. Måske var det også en eller anden leflen for anmelderne,’ fotæller comedy-stjernen.

- Han er ambitiøs og vil have anerkendelse for det, han laver. Derfor bliver det en drivkraft for ham at tilfredsstille anmelderne, og det kan hurtigt blive skruen uden ende – for hvornår er man så god nok, spørger Bo Netterstrøm retorisk.

Stressforskeren er dog sikker på, at Mick Øgendahl har lært sin lektie:

- Når først man er faldet så hårdt én gang, så gør man det ikke igen. Man lærer det på den hårde måde.

Til alle dem, der hellere vil lære det på det bløde måde, har Bo Netterstrøm tre konkrete råd:

- Brug dine nærmeste. De skal vide, at de kan sige til dig, at nu har du altså påtaget dig for meget – og så skal du lytte. Sørg for at have en hverdag, der er nogenlunde struktureret, så du kan overskue de forskellige ting, du skal nå dagen igennem.  ær realistisk, når du prioriterer arbejdsopgaver. Spørg dig selv helt ærligt: Kan jeg klare det her og bevare en vis balance i mit liv, eller er det for meget?