Komiker og tv-vært Jan Gintberg tager snart på sin syvende teaterturne. BT mødte manden, der spørger sig selv, om hans generation skulle have talt pænere til sig selv og deres børn: 'I dag er 'roadrace' kommet helt ind i Fakta-køen'.

Næste år er det 25 år siden, Jan Gintberg første gang forsøgte sig som standupkomiker. Det er 20 år siden, han som den første komiker kastede sig ud i et eksperiment; en turné til danske teaterscener i kølvandet på succesen med Tæskeholdet.

Teaterturneen som fænomen skulle siden blive en millionindustri for skiftende generationer komikere.

»Forestil dig mig stå og kaste op ad muren ved Bellevue Teatret af lede ved tanken om mig selv, der proklamerer: det er mit 25 års jubilæum i år. Nej. Der lyder for meget af Beatles-potpourri,« siger Jan Gintberg og dementerer dermed effektivt, at han er på vej ud på en jubilæumsturné.

Men hvad handler det så om, når han den 25. januar under titlen ‘Jan Gintberg reder verden’ tørner ud på sin syvende turné? BT møder ham på en café i København som optakt til den kommende turné.

Gintberg forklarer at det, indrømmet, ikke specielt avancerede ordspil 'Jan Gintberg reder verden' handler om hans rolle som standupkomiker. Scenen er hans læserbrev, hans facebook-opdatering. Når man taler med Gintberg taler med en reflektionsmaskine. Der er mange associationer. Gintberg er til debat med sig selv.

»Jeg er inspireret af den absurde vrede, man kunne opleve for to-tre år siden, da folk stod tæt på grænsen og spyttede på flygtningene, da de kom i bølger. Det ramte mig. Den helt groteske vrede. Jeg tænkte over ‘Gintberg redder verden’. Det blev så til 'reder', jeg forestiller mig selv som drengen med en spraydåse, der streger det ene ‘d’ over.«

Du er vel også selv vred?

»Den ene side er min forargelse over folk, der stimler sammen. Den anden er komikeren i mig der spørger, ‘hvad i alverden sker der?’ Er det et DHL-løb, der er gået forkert,« siger Jan Gintberg.

De seneste seks år har han haft enorm succes som vært og hovedkraft i dokumentarserien ‘Gintberg på kanten’, der sendes på DR. Det har gjort ham til en form for ambassadør for udkantsdanmark. Og det har naturligt betydet, at han er kommet tættere på de mennesker, der befolker alle hjørner og kroge i Danmark, end de fleste andre i hans branche.

»Jeg er selv stolt over at være dansk. Men det, at man nærmest analt, revisoragtigt har besluttet, at nu skal vi have defineret danskhed, støder frihedsmennesket i mig voldsomt. At man bruger offentlige midler på en kanon, hvori begrebet ‘hygge’ absolut skal presses ind. Hvad er hygge? Hvor højt skal kakkelbordet være? Hvor lang tid skal brunsvireren have i ovnen. Hvilken farve skal stearinlyset have? Det giver mig myrekryb.«

Måske er det bare sundt, at der findes et forum - de sociale medier - for det, du kalder den ekstreme vrede? Modsat tidligere hvor det var lukket inde i kælderen?

»Det ville måske være sundt, hvis det ikke destabiliserede samtalekunsten. Når mennesker mødes i dialog, er der en eller anden forventning om, at man søger en enighed og taler ordentlig til hinanden. I dag ser man folk male fanden på væggen i ekstrem vrede. ‘Road Rage’ er kommet helt ind Faktakøen,« siger Gintberg.

Har du som standupkomiker - sammen med f.eks. hiphopere og film- og spilproducenter et så at sige retorisk ansvar her?

»Det er interessant, om tekstliggørelsen af det ekstreme, der sikkert altid har ligget der et eller andet sted, har øget det ekstreme. Jeg var i Nyborg Statsfængsel i forbindelse med den nyeste ‘Gintberg på kanten’. Der har de indført et kodeks for, hvordan de indsatte må tale til betjentene. ‘Jeg knepper din mor’ og ‘Fuck dig’, er i dag udtryk der vil blive slået ned for. Når jeg ser det, tænker jeg: ‘Har min generation fejlet sanseløst ved bare at sige, ‘ja, vi taler hårdt, brutalt og bander og svovler, men det er jo bare noget, vi siger?’.’ Vi sagde til hinanden, at de unge mennesker nok skulle finde den rette tone under kyndig vejledning. Satte den aggressive tone et større spor, end vi kunne have forudset? Også i os selv?,« spørger Jan Gintberg. Vist mest sig selv.

I perioden, der er gået siden, han begyndte at støbe fundamentet for sit nyeste show, har han tænkt over sin egen værdimæssige/-politiske udvikling - i betydningen som et drive for komikken.

»Superliberalismen dengang i 80erne, da jeg var helt ung, var et oprør mod den socialdemokratiske 70er dyne, der blev lagt ned over alle. Alle skulle være lige. Ensrettede. En undertrykkelse af individet. De tanker var jeg helt med på. Men i det superliberalistiske oprør kom der til at mangle en regulering af oprørets skyggeside: det enormt egoistiske,« siger Jan Gintberg og fortsætter:

»Måske er vi bare små primale aber, der prøver at rage alt til os under en civiliseret fernis. Gudskelov for retsstaten, der lægger grænser og bånd på egoismen. Hvis ikke vi havde retsstaten, ville vi alle rende rundt og have sex med geder og vælte hinanden af cyklerne - opføre os dybt uansvarligt, siger Gintberg,« og fortsætter:

»Der er ingen solidaritet i betydningen give afkald i dag. Ikke at jeg pludselig er blevet Lech Walesa. I min grundfølelse er jeg social-liberal, hvis det begreb overhovedet giver mening. Enten er man liberal eller socialist... En markant del af min opvækst i et liberalt landbomiljø betyder meget for mig. Frihed under ansvar er vigtigt. Men jeg vil gerne indgå i sammenhænge og samarbejde med andre mennesker under ansvar. Det fungerer kun hvis du giver afkald på dele af dig selv for den større sammenhæng.«

Du tænker Brexit?

»Jeg ser Catalonien og Brexit. Jeg ser, hvad der sker i Østrig og Tyskland. Som efterkrigsbarn glemmer jeg aldrig historien (Anden Verdenskrig, red.), der skabte EU. Men er resten af Europa ved at glemme sin egen historie? Det ser sådan ud,« sigerGintberg.

Jan Gintberg

Jan Michael Gintberg, 54, er oprindelig uddannet landmand med grønt bevis fra Kalø Landboskole og har derudover en bachelor i jordbrugsvidenskab fra Veterinær og Landbohøjskolen på Frederiksberg, hvor han studerede fra 1990 til 1994

Jan Gintberg har optrådt som standupkomiker siden 1992. Han fik sit folkelige gennembrud som standupkomiker i 1997 som en fjerdedel af Tæskeholdet, et radioprogram på DRs P3.

Gintberg satte sit første standupshow op i landets teatre i 1998.

Med politik og mediesatire som hovedemner har han været idémand, udvikler og vært på en række satiriske tv-programserier på DR2 og TV 2 Zulu.

Siden 2011 har Jan Gintberg været vært på 'Gintberg på kanten' og besøgt byer i udkantsdanmark

Serien har kørt i fem sæsoner.

Privat er Jan Gintberg gift med jordemoderen Nina Sepstrup. Sammen har de børnene Eline (født 1997), August (født 2004) og Alvilde (født 2009). Datteren Eline har Downs syndrom.