Valgkampen er officielt skudt i gang, og indtil videre kan samtalen om det danske kulturliv være på et meget smalt sted.

Det overrasker ikke Ghita Nørby. Men det forarger hende.

»Det er ikke bare denne her valgkamp, der bliver aldrig snakket om kultur,« siger den 87-årige skuespillerinde til B.T.

»Det er et ukendt land for politikerne, lader det til. Alt, der hedder kultur og kunst er en fremmed verden, og det er det, der holder os sammen, så det er meget mærkeligt, men det er der ingen af dem, der synes.«

Mange kulturinstitutioner er samtidig stadig i knæ efter coronakrisen.

Og det er Ghita Nørbys opfattelse, at man i branchen sagtens kan mærke, at det kan være svært at få det til at hænge sammen, når man er kunstner i Danmark.

»Det, jeg selv tilhører. Teaterkunsten, filmkunsten. Der bliver bare sparet væk. De mennesker, som laver det, kan jo mærke det.«

Selvom Ghita Nørby mærker det tydeligst i sin egen branche, så mener hun ikke, man kan dele kulturlivet op.

»Dansk film er verdensberømt. Musik. Du kan ikke skille det ad, det er alt sammen vigtigt for et land, at have et kulturliv,« mener skuespillerinden.

Derfor undres hun også over, at den danske politikerstand – »generelt betragtet« – ifølge hende tilsyneladende ikke anerkender den vigtighed.

»Selvfølgelig er det et svigt – det er sådan, som det altid har været. Og ved du hvad, jeg vil faktisk ikke tale om det mere, for jeg bliver bare for vred, forstår du.«

Ghita Nørby ønsker desuden »overhovedet ikke« at tale om konkrete partier, eller hvor hendes egen stemme skal falde.

Ghita Nørby i sit hjem i Holte, torsdag 26. november 2020.
Ghita Nørby i sit hjem i Holte, torsdag 26. november 2020. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men ifølge kulturordfører for Venstre, Jan E. Jørgensen, er det altså ikke helt rigtigt, at kulturen nedprioriteres så voldsomt, som Ghita Nørby fremlægger det.

»Så slemt står det ikke til. Selvom jeg gerne vil sige noget grimt om regeringen, så passer det ikke, at der er kommet færre penge til kulturen. Den er ikke topprioriteret, men den er heller ikke nedprioriteret.«

Han er dog enig i, at kulturen ikke er det, der står højest på dagsordenen under valget.

»Sådan er det jo altid. Jeg havde håbet, at det kunne være lidt anderledes denne gang, fordi vi har haft coronaen, hvor det gik op for folk, at de virkelig manglede de kulturtilbud, der var før. Coronaen har været utrolig hård for kulturlivet.«

Gør du selv nok for at få kulturen på dagsordnen?

»Jeg synes da ikke, jeg bestiller andet, men man skal også huske på, at der også bliver lavet politik mellem valgene. Vi var for eksempel med til at sørge for, at ideen om, at penge skulle tages fra kulturen i form af moms på rettighedsbetalingen på blandt andet danske tv-serier for at blive brugt på fængsler, ikke blev til noget.«

Hvad vil Venstre gøre for kulturen, hvis I vinder valget? 

»Jeg kan sige, at Venstre i vores politik har lagt flere penge i vores finanslovsforslag til kulturen, og vi vil kulturen. Også økonomisk.«

Også Socialdemokratiets kulturordfører, Ida Auken, afviser, at kulturen ikke bliver prioriteret..

Under regeringen er der nemlig fjernet en besparelse på 800 millioner kroner i kulturlivet.

Hun er dog enig i, at det ikke fylder nok i valgkampen..

»Kulturen er så vigtig en del af vores liv og det, der gør livet værd at leve. Når der ikke er plads til kulturen hvad er det så vi kæmper for... i skal huske at tale om det, der giver livet mening.«

Paprika Steens konkrete forslag om at gøre det billigere at bruge kulturen, kan hun dog ikke se, giver mening i en tid med økonomisk krise..

»Hvis vi havde flere penge, så ville jeg synes, det var en fantastisk idé. Men lige nu handler det om at bevare den økonomiske ansvarlige politik.«

De mange kriser, der lige nu presser inflationen op og økonomien i bund, kan da potentielt også have konsekvenser for kulturen..

»Vi har ingen planer om at spare på kulturen, men det er svært at sige, hvad der sker i fremtiden med kriser og inflation,« forklarer Ida Auken.