De får dig til at grine - og de griner selv hele vejen til banken

Selv om de mest kendte danskere komikeres indtjening faldt i 2013 i forhold til 2012, er million-formuerne i deres selskaber vokset. Det viser BTs gennemgang af en række af Danmarks mest succesfulde komikeres selskaber, der i foråret og sommeren er kommet med nye regnskaber.

- Det er store tal og omsætninger, vi taler om. Det er der ingen tvivl om. Der er kommet en hel generation af komikere, som kan tage hele det offentlige rum på en måde og i et omfang, som vi ikke har set tidligere. Og min vurderinger er, at det vil fortsætte, siger Christian Have, indehaver og kreativ direktør i Have Kommunikation, der siden 1983 har beskæftiget sig med dansk kultur, til BT.

Ikke-tilgængelige tal

En fuldstændig kortlægning af danske komikeres økonomi er ikke mulig, da komikerne, ud over at have penge liggende i selskaber, kan have formuer, som offentligheden ikke har indsigt i.

Casper Christensen

Samtidig har flere af landets kendte komikere ikke selskaber, hvis regnskaber er offentligt tilgængelige. Det gælder f.eks. prominente komikerpersoner som Lasse Rimmer, Uffe Holm, Rune Klan og Lars Hjortshøj.

Omvendt viser regnskaberne fra Casper Christensen, Mick Øgendahl og Anders Matthesens selskaber, at det er økonomisk sjovt at være komiker i Danmark. For selv om Danmark er et lille land, er markedet for stand-up og moderne komik stort. Det anslås således, at ca. 50 danske standup-komikere kan leve af at stå på en scene og være sjove.

Nogle lever så bedre end andre, men de seneste 25 år er komikerne gået fra at stå på scener i kælderbeværtninger i de store byer til at indtage tv- og radiostationer og de største scener landet over.

Big business i Danmark

Christian Have har ikke et bud på, hvor stor den samlede omsætning på området er, men der er ingen tvivl om, at standup og moderne komik er blevet big business i den danske kulturverden. Det har gjort de enkelte komikere til selvstændige millionforretninger, som så også har udviklet forretningerne, så de i dag består af en række forskellige, indbringende aktiviteter, der rammer bredt.

- Folk som Anders Matthesen og Frank Hvam kan sige to ord og gøre en bevægelse, og så kender en hel befolkning dem. Det er ikke noget, der bare kommer af sig selv - det er hårdt arbejde, siger Christian Have.

Han tilføjer:

- De har fået den betydning, som de store skuespillere og musikere havde i gamle dage. Meget af det er baseret på, at vi i Danmark godt kan lide at se selvironisk på os selv og verden. Det har de her komikere formået at gøre vedkommende og aktuelt - de har formået at gøre os alle sammen til potentielle ofre for humoren, hvor det før i tiden især var eliten og kendte, man skulle gøre grin med, vurderer Christian Have.

Casper Christensen

Rejsen fra de små scener til erobringen af den brede befolkning og det solide aftryk på dansk moderne kultur har betydet, at indtjeningen nu er blevet spredt ud over optrædener til julefrokoster og sommerfester - hvor 30 minutters underholdning koster op til 50.000 kr. - turneer, tv-produktioner og film samt salg af dvd’er.

At være komiker er altså en forretning, der – hvis den skal gå rigtig godt – står på mange ben. De nok mest succesfulde eksempler på dette er Casper Christensen, Anders Matthesen og Mick Øgendahl. De tre komikere har således opbygget formuer på netop kombinationen af show, tv- og film-produktioner samt dvd-salg.

Mere vil have mere

Og der er ifølge Christian Have en del, der tyder på, at komik-markedet vil vokse de kommende år.

- Det ser ikke ud til, at publikum er ved at være mæt, så jeg ser ikke nogen tegn på, at man har nået toppen endnu. Årsagen til det er, at vi i Danmark har dygtige folk og en stor talentmasse, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anders Matthesen, Casper Christensen, Frank Hvam, Mick Øgendahl eller Jan Gintberg.