Med en kanonstart og en storspillende Sandra Toft pillede Danmark pynten af de svenske naboer tidligt.

De danske håndboldkvinder havde på forhånd slået fast, at tirsdagens sidste indledende gruppekamp mod Sverige ville blive tæt og ekstremt vanskelig. Den påstand fik de danske spillere dog hurtigt skudt ned.

Efter en nærmest fejlfri første halvleg var Danmark foran med hele 13-5 ved pausen, og derfra blev sejren kørt hjem med 25-23, efter at svenskerne fik lov at pynte på resultatet i slutfasen.

Noget, der irriterede landstræner Jesper Jensen efter kampen:

»Så kommer Axner (svensk spiller, red.) ind med et trylleslag og hamrer boldene ind. Vi er meget meget glade, det er klart. Nu skal træneren også lige slappe af,« sagde han til TV 2 efter kampen.

Sveriges store sejr over Slovenien giver svenskerne førstepladsen i gruppen, men alle tre hold kommer til mellemrunden med to point.

Det danske forsvar og målvogter Sandra Toft startede kampen fuldstændig forrygende.

Svenskerne kunne slet ikke komme igennem den danske defensiv, og Sandra Toft tæmmede både de svenske skytter og fløje fra første fløjt.

Allerede efter 11 minutter måtte den svenske træner kalde til timeout, da Danmark var i front med 5-1, og absolut intet fungerede for Sverige offensivt.

Først efter et kvarter ved 6-1 kunne Nathalie Hagman på en kontra sætte Sveriges anden scoring på tavlen, efter at Sandra Toft havde plukket den svenske højrefløjs tre første afslutninger.

Det blev en smule bedre for Sverige, men Danmark holdt naboerne fra livet, så med 9-4 med syv minutter til pause måtte Tomas Axner kalde til timeout igen.

Det hjalp dog ingenting. Den rød-hvide mur og en forrygende Sandra Toft tog imod de svenske spillere med fysik, intensitet og attitude, og modløsheden virkede til at have sat sig hos svenskerne.

Nok en gang anført af fløjraketterne Emma Friis og Trine Østergaard buldrede Danmark videre til pauseføring på hele 13-5 efter voldsom dominans i samtlige 30 minutter.

Sejren virkede sikret, men der var stadig en gruppeførsteplads at spille om. Gruppevinderen kunne se frem til tre hviledage inden første kamp i mellemrunden i Ljubljana, mens de to øvrige skal spille allerede torsdag.

Ville Danmark have de hviledage, krævede det, at afstanden ved pausen blev holdt. Grundet Sverige storsejr over Slovenien skulle Danmark vinde med syv mål eller mere for at tage førstepladsen.

I de to første kampe havde Toft ladet sig erstatte af Althea Reinhardt i pausen, men Toft var flyvende og blev i målet. Lidt inde i anden halvleg havde hun en redningsprocent på næsten 80. Helt uhørt.

Først da den svenske træner satte sin datter Tyra Axner på banen, fandt svenskerne vej igennem Toft. Axner klappede flere langskud ind, og den danske føring kom ned under de magiske syv mål.

Den danske sejr og de to point til mellemrunden kom aldrig i fare, men da de svenske skytter anført af Axner fik momentum, kunne danskerne ikke længere udbygge føringen.

De tre hviledage får Sverige, men de danske semifinalechancer lever i den grad nu. Kun Norge kommer til Danmarks mellemrundegruppe med fire point.

/ritzau/.