Er der noget bedre end en tradition, der foreskriver, at vi skal spise hvidt brød med masser af tandsmør?

I morgen fredag er det store bededag, og aftenen før store bededag spiser store dele af landet traditionen tro varme hveder. Her får du opskriften på hjemmebagte varme hveder, så du ikke behøver at stå i kø ved bageren.

Og har du ikke tid i aften, så kan du også bruge din fridag fredag på at bage endnu flere hveder.

Hvederne er supernemme at lave, og skal ikke have meget mere end et kvarter i ovnen! De er sprøde udenpå, luftige indeni og har et dejligt, krydret twist af kardemomme. De smager bedst, mens de stadig er lune – gerne med et lag blødt tandsmør ovenpå!

Traditionen om at spise hveder stammer helt tilbage fra helligdagens indtrædelse i 1686. Her skulle man holde fri. Det gjaldt også bagerne, og derfor kom de helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeknopper dagen forinden. Meningen med hvederne var, at folk havde noget at spise på selve bededagen, når bageren holdt lukket, men traditionen ændrede sig hurtigt til, at spise hvederne aftenen før Store Bededag. Det skyldtes især, at vi danskere dengang havde svært ved at holde fingrene fra brødet, mens det stadig var lunt og sprødt. Lige meget om du har tænkt dig at spise hvederne aftenen før eller på Store Bededag, vil vi anbefale dig, at prøve denne lækre opskrift på den traditionsrige bolle!