Morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe. Er du typen, der ikke kan komme igennem dagen uden at tilsætte en kop dampende varm kaffe - eller fire, så er der dårligt nyt.

Noget tyder nemlig på, at vi befinder os midt i en udvikling, der er så alvorlig, at den elskede drik kan ende med at blive helt udryddet i vores levetid, hvis den globale opvarmning fortsætter med at forværres.

Det er i hvert fald konklusionen i en ny rapport fra the Climate Institute of Australia, som britiske Unilad har kigget på.

Såfremt klimaforandringerne fortsætter med at forværres, vil kaffeplanten være helt uddød i 2080, lyder den skræmmende forudsigelse fra forskerne bag rapporten. Dertil kommer, at halvdelen af verdens areal, der anses for at være egnet til kaffedyrkning, allerede i 2050 vil være gået tabt.

For forbrugerne kommer det både til at få betydning for smag, aroma og pris, konkluderer rapporten.

Den skræmmende forudsigelse skyldes overvejende den globale opvarmning, der forårsager ekstreme vejrforhold i kaffeområderne, såsom kraftig regn og intenst tørke. Det gør det svært at dyrke det sorte guld i Mellemamerika og Sydamerika. Blandt andet medfører vejrforholdene, at planterne bliver inficeret med svamp og bladrust.

Det fortæller klimainstituttets CEO John Connor, der har været med til at udarbejde rapporten:

»Vi ser allerede, hvordan disse skadedyr øger deres områder, og vi ser allerede, hvordan højere temperaturer påvirker produktionen og produktiviteten,« siger han til australske ABC News.

Klimainstituttets pointe er hidtil blevet fremhævet af flere velkendte kaffeproducenter, såsom Lavazza og Starbucks, der tidligere har advaret om klimaforandringernes indvirkning på kaffeindustrien.

»Vi har en sky hængende over vores hoveder. Det er dramatisk alvorligt. Klimaforandringerne kan have en betydelig negativ effekt på kort sigt. Det handler ikke længere om fremtiden; det er et aktuelt problem,« udtalte Mario Cerutti fra Lavazza på en konference i 2015 ifølge The Guardian.

Udover at klimaforandringerne får betydning for forbrugerne, kommer den globale opvarmning også til at få betydning for de millioner af kaffebønder, hvis levevilkår afhænger af planten.