En australsk café ville hjælpe en træt sygeplejerske og opfandt en ekstra stærk kaffe. Hun sov ikke i tre døgn. Drikken er nu på menukortet, men eksperter advarer.

Vi er en del, der skal have en eller to kopper kaffe om morgenen, før energien breder sig i kroppen. Nogle skal have en hel kande.

Men en australsk café har nu opfundet kaffen, der kan holde dig vågen og koffeinfrisk i hele 18 timer.

Drikken, der er blevet noget af et tilløbsstykke og bærer det sigende navn »Adelaide Asskicker«, er en kold bryg med mælk, som skal drikkes langsomt hen over tre-fire timer.

Med fem gram koffein i kruset indeholder den 80 gange så meget af det opkvikkende stof som et almindeligt skud espresso, og kaffen sælges derfor med et »Drik på egen risiko!«-advarsel, ligesom opfinderen bag, Steve Benington, ifølge CNN tager »en ret detaljeret snak med folk, før de faktisk køber en.«

Ejeren af »Vicious Coffee« i Adelaide opfandt kaffen til en kunde, en skadestuesygeplejerske, som havde behov for lidt ekstra til at få hende igennem uplanlagte nattevagter. Steve Benington bryggede, sygeplejersken sippede til den over to dage – og effekten var mærkbar.

Artiklen fortsætter under billedet

Tegning: Rasmus Bregnhøi
Tegning: Rasmus Bregnhøi
Vis mere

Var vågen i tre døgn

»Vi måtte tone den lidt ned, for den holdt hende vågen i tre døgn,« siger caféejeren.

Koffein forekommer naturligt i kaffebønner, kakao og teblade, og på verdensplan er det omdiskuteret, om koffein mest er af det onde eller det gode.

De fleste advarer særligt mod, at børn, gravide og hjertesyge indtager for meget koffein, og der findes eksempler på dødsfald efter ekstrem indtagelse af både energi­drikke og koffein i pulverform.

Omvendt er der studier, der antyder, at et kontrolleret indtag af koffein kan beskytte mod bl.a. infektioner, kræft, Parkinsons sygdom og slagtilfælde – og det har fået en liga af medicinske eksperter til nærmest at hylde kaffe som en livsforlængende eliksir, herunder Harvard Universitys Sanjiv Chopra i bogen »The Big 5«.

Men selv for koffeinforherligere som Chopra lyder »The Adelaide Asskickers« koffein­indhold som en decideret helbredsrisiko, siger han til CNN.

Genetisk bestemt

Det er formentlig genetisk bestemt, hvor meget koffein et menneske kan tåle. Symptomer på overdosering kan være søvnløshed, rastløshed og forstyrrelser i hjerterytmen.

I Danmark må man højst tilføre energidrikke 320 milligram koffein pr. liter. Indeholder en drikkevare mere end 150 milligram pr. liter, skal produktet mærkes med advarslen: »Højt koffeinindhold. Bør ikke indtages af børn eller gravide eller ammende kvinder«. Kaffe- og tedrikke er dog undtaget fra den regel.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør man højst indtage 400 milligram koffein, dvs. fire kopper kaffe, dagligt.