James Rodríguez til Real Madrid. Luis Suárez til FC Barcelona. Vi sluger det råt, når stjernerne skifter klub. Men hvordan foregår en transfer egentlig? Kig med bag kulisserne.

Hver sommer lander disse monster-transfers i international fodbold. Men hvordan foregår det rent logistisk, hvem gør hvad, og hvem kontakter hvem.

BT beskriver i selskab med den italienske superagent, Ernesto Bronzetti, der ofte forhandler for Real Madrid og Juventus, og som udelukkende forhandler på klubbernes vegne i store handler, hvordan handlerne typisk foregår. 

1. FØRSTE KONTAKT


FIFAs kontraktregler understreger, at ingen klubber må kontakte en spiller direkte, hvis denne har mere end et halvt år tilbage af sin kontrakt. Men det sker hver eneste dag alligevel. Det sker bare på en snedig måde. I 90 procent af alle transfers snakker man dog med spillerens agent først.

- Ingen storklub med respekt for sig selv ønsker at byde på en spiller, hvorefter han så afviser dem. Derfor tager klub X oftest via en uafhængig agent kontakt til den pågældende spillers agent for at spørge ind til, om det kunne være interessant med et skifte til klub X. Ofte ved spillerens agent også, hvad klubben vil kræve for spilleren. På den måde har man gjort sit forarbejde, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

2. OFFICIEL KONTAKT

Mange ældre sportsdirektører elsker den dag i dag lyden af en indkommende fax. Det betød oftest et bud på en spiller fra en klub. I dag anvender flere af de traditionelle klubber stadig fax, men rigtig meget foregår også på email nu.

- Når en klub laver et bud, bruger de enten stadig den uafhængige agent, ellers er det sportsdirektøren eller den sportslige ansvarlige selv. Hvis man kender hinanden, ringer man sammen og diskuterer pris og muligheder, før det kommer skriftligt. Hvis man ikke kender hinanden spørger man oftest på pris på en spiller skriftligt, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

3. FORHANDLINGER


Med James Rodríguez og Luis Suárez tog det kun kort tid for Real Madrid og Barcelona at blive enige med henholdsvis Monaco og Liverpool. Med Gareth Bale tog det flere måneder sidste sommer. Det afhænger meget af forhandlingsklimaet mellem klubberne.

- Det er jo normalt, at den sælgende klub enten sætter en høj pris eller melder tilbage, at spilleren ikke er til salg. Derefter byder den købende klub et lavt beløb i forhold til markedsværdien. Når det så er afvist, så rykker den købende klub markant op, hvilket normalt sætter gang i forhandlingerne. Når dette sker, så inviteres den købende klub oftest til fysiske forhandlinger. Givetvis på stamrestauranter, hoteller eller hemmelige steder. Det er yderst sjældent, at forhandlinger finder sted på klubbernes kontorer, da man helst holder det lukket for pressen, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

4. PRESSENS MAGT


Hvis parterne ikke kan blive enige, benytter man sig oftest af sportspressen til at lægge pres på modparten og involvere spilleren også. Det er en myte, at forhandlinger falder sammen, hvis de bliver lækket til pressen.

- Det er stort set umuligt at holde en af de helt store transfers i international fodbold hemmelige. Der er altid en af parterne, der har interesse i at lække informationer om forhandlingerne for at få pres på den anden part. Når det er ude i det offentlige rum, kan man også bruge spilleren til at presse sin arbejdsgiver til at tvinge skiftet igennem. James Rodríguez var ude allerede under VM for at snakke positivt om Real Madrid, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

5. ENIGHED

Når to klubber først har fundet sammen om at forhandle om summen og detaljerne i en salgsaftale, er det sjældent, at det falder til jorden. Men der kan stadig være ting, som trækker det ud i langdrag.

- Det nemmeste er næsten at blive enige om en overordnet pris. Begge parter går ofte på kompromis med, hvad de ville. Oftest betaler den købende klub lidt mere end først ønsket. Men alle detaljerne omkring videresalg, bonusser ved antal kampe og titler og alle mulige andre ting, der kan sikre den sælgende klub flere penge tager lang tid. Mange gange vender man hinanden ryggen her for til sidst at blive enige alligevel. Her er der mange mennesker involveret. Agenter, klubbens ledelser, advokater og økonomiske eksperter, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

6. PERSONLIGE FORHANDLINGER

I de fleste tilfælde, når klubberne er blevet enige om en sum, bringes spillerens agent i spil. Han skal forhandle spillerens lønkrav på plads, og det kan også sætte skiftet i fare, hvis kravene er urimelige. Agenten tjener som regel 10 procent af købssummen.

- Agenten har en vigtig rolle, når det gælder personlige forhandlinger. Han skal forsøge at få maksimalt ud af spillerens løn og score den bedst tænkelige kontrakt. Han skal oftest gøre sit forarbejde og tjekke, hvad andre spillere på hans klients niveau tjener i samme klub eller liga. Han skal forsøge at få en række præstationsbonusser på plads, og det er igen hårde forhandlinger for den købende klub, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

7. LÆGETJEK


Når der er givet hånd på de forskellige forhandlinger, og alt er nedfældet på papir, bliver spilleren bedt om at stille til et lægetjek hos den købende klub. Det kan vare alt fra et par timer til det meste af en dag.

- Lægetjekket er vigtigt. Man tjekker især historikken på skader og ser, om spilleren stadig har problemer. Man foretager scanninger og røntgen og tjekker puls og form og hjerte. Man køber en meget dyr vare, og der er ingen returret, så der er ikke råd til at lave fejl her. Hvis klubbens læger finder mistænkelige ting bliver uafhængige eksperter oftest kaldt ind for et uvildigt skøn, siger Ernesto Bronzetti.

*************************

8. PRÆSENTATION

Når alt er på plads, sætter man gang i klubbens kommunikationsafdeling, der indkalder til pressemøde og laver interviews med klubbens egne medier.

- Real Madrid og Barcelona laver oftest events for fans ud af at præsentere deres nye stjerner på stadion, mens man i England helst bare gør det for medier. Men det er forståeligt, man praler med det, når man har været igennem så meget for at hente en spiller, siger Ernesto Bronzetti.