I 2022 har FIFA valgt, at Qatar skal være vært for VM i fodbold. Flere lande taler dog allerede nu om en boykot af turneringen, efter at Egypten, Saudi-Arabien, Yemen, Libyen og De Forenede Arabiske Emirater har brudt diplomatiske forbindelser til Qatar, pga. støtte til terrorisme.

Senest har præsidenten for det tyske fodboldforbund, Reinhard Grindel, sagt til The Guardian, at 'fodboldverden må bakke op om, at VM ikke kan afholdes i et land, der støtter terror'.

Sådan en udmelding er alvorlig for FIFA, da Tysklands - som forsvarende verdensmestre - stemme vægter højt i fodbold-europa. FIFA har dog ikke villet kommentere sagen endnu, skriver det britiske medie., men oplyser, at at forbundet er i regelmæssig kontakt med VM-arrangørerne i Qatar.

Det store spørgsmål er så, om Danmark vil følge Tysklands tråd og melde ud, om de ikke agter at deltage i et VM i Qatar.

DBU har tidligere udtalt, at den vil lytte efter Regeringens ønske. Mens det endnu ikke har været mulig at få en kommentar fra kulturminister, Mette Bock (LA), har BT talt med udenrigsordførerne fra hhv. DF, Søren Espersen, og Enhedslisten, Nikolaj Villumsen.

Begge politikere er enige i, at de helst ser VM flyttet, men Søren Espersen mener ikke, at politikerne skal blande sig.

»Jeg bryder mig ikke om boykot. Det må de enkelte sportsforbund tage stilling til. Vi skal ikke boykotte et sted, som FIFA har besluttet skal afholde VM, det politiske skal vores sportsfolk ikke tage stilling til. Jeg mener, at sport og politik skal være fuldstændig adskilt,« siger Søren Espersen og medgiver, at Qatar er et forfærdeligt land:

»Det er tragisk, at Qatar fik tildelt VM i 2022, det er et modbydeligt land på alle måder med slavearbejde og elendige forhold. Landet har ingen tradition for fodbold, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det er et spørgsmål om korruption. De skulle aldrig have haft VM, og jeg synes, at FIFA skal vælge et andet sted. Vi ved jo ikke, om vores tilskuere overhovedet kan få en øl, og om kvinder må være med på stadion,« siger han og fortsætter:

»FIFA skal finde et andet sted, eksempelvis England, som ikke behøver investere yderligere i infrastruktur og stadions, de har alt, hvad der skal til. Det ville være det logiske. Vi skal ikke lade os styre af ørkensheiker, »som bare kan levere penge og korruption. Det er FIFA, som skal træffe en beslutning om at flytte VM til et andet land, og det håber jeg kommer til at ske ret hurtigt, også for Qatars skyld.«

Nikolaj Villumsen er dog uening med Søren Espersen. Han mener, at Regeringen og særligt Mette Bock skal presse FIFA til at flytte arrangementet.

»VM skal ikke afholdes i et land, der støtter terror. Qatar er kendt som et land, der støtter ekstrem islamisme og groft undertrykker de borgere, der bor i landet – ikke mindst de emigranter, der bor under slave-lignende forhold. Et fodbold-VM vil blåstemple et regime i Qatar, hvor folk bliver groft krænket og som støtter terror. Så er det jo et politisk spørgsmål, som den danske regering må tage stilling til, og vi må arbejde for, at VM flyttes, hvis ikke forholdene ændres markant,« siger han og fortsætter:

»VM skal bruges som et politisk pres, hvor der kan gives en deadline for, hvornår forholdene skal være i orden, ellers flyttes arrangementet. Det afgørende er, at vi ikke ender med at stå i sidste øjeblik, hvor forholdene er lige så slemme, men det er for sent at ændre land. FIFA skal flytte arrangementet, eller bruge det som løftestang for at få forholdene forbedret. Den danske regering skal skride til handling og presse FIFA til at lægge et pres på Qatar, og det skal kulturministeren stå i spidsen for. Det undrer mig, at Dansk Folkeparti er så blødsøden over for finansiering af terror og islamsisme, at de kan gå med til at blåstemple regimet, Qatar,« siger han.

BT har lavet en afstemning på BT Sportens facebook-side, hvor 86 procent mener, at VM skal boykottes.

Qatar afviser selv al spekulation om, at de er indblandet i finansiel støtte til terror-organisationerne. Efter at Egypten, Saudi-Arabien, Yemen, Libyen og De Forenede Arabiske Emirater har blokeret for land- og søvejen ind til Qatar, frygter landet, at de nu ikke kan levere nok mad til alle de arbejdere, der kæmper for at gøre landet klar til slutrunden i 2022. Blokeringen går nemlig kraftigt ud over landets import.

BT jagter stadig en kommentar fra kulturminister Mette Bock.

Den seneste politiske udvikling i Qatar har givet grund til ekstra overvejelser om sikkerheden i landet, der skal arrangere VM i 2022.

»På nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige så meget, da jeg ikke har talt med folk fra hverken Qatar eller Danmark. Men selvfølgelig vil jeg følge ekstra med i de kommende dage og uger for at se, hvordan situationen udvikler sig,« skriver Laudrup i en mail til Ekstra Bladet ifølge ritzau.

Han afventer flere oplysninger og kan ikke træffe beslutninger på det nuværende vidensgrundlag, fortæller han til avisen.

»Jeg ved ikke, hvad dette kan betyde på længere sigt, men for min kone og jeg er det altafgørende selvfølgelig, at vi føler os sikre i vores dagligdag. Indtil nu har det aldrig været noget problem, og jeg håber naturligvis, at det fortsætter således,« lyder det fra Laudrup.