I kølvandet på en landskamp kan der opstå myter og sågar usandheder, som man kan læse i pressen. 

Det mener Kasper Hjulmand, som i landsholdslejren stak til medierne, som efter Danmarks opsigtvækkende smalle 2-1-sejr over San Marino spillede med i den livlige debat, der opstod i avisernes spalter, på netsider, blandt eksperter på tv og podcasts og blandt fodboldfans på de sociale medier. 

»Det værste ved at være landstræner er, at man ikke har spillerne dagen efter kampen. Debriefingen er vigtig for at lave en fælles forståelse af, hvad der skete i den overståede kamp,« siger Hjulmand om en af ulemperne ved, at landsholdsspillerne efter en landskamp skal haste hjem til deres klubber.

Dermed kan holdet ikke få talt kampen igennem, og så er det, der bliver opbygget usandheder - eksempelvis i pressen - mener landstræneren.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Der opstår sandheder, som ikke er sandheder. Især hvis man læser aviser. Derfor rejser jeg rundt til spillerene mellem kampene for at forberede dem til den næste kamp og for at snakke om, hvad der skete i den seneste kamp. Så vi er totalt fokuserede, når vi møder ind i lejren på det, der skal ske om tre dage,« siger han med henvisning til Danmark EM-kval-skæbnekamp fredag aften mod Slovenien i Parken. 

Kasper Hjulmand nævner et eksempel på en af de usandheder, han siger, han har læst i 'aviserne' efter den skuffende EM-kvalifikationskamp mod miniputnationen i oktober.

»Jeg har læst, at jeg er konservativ, og at jeg ikke skifter ud på holdet, at det kun er de ældre spillere, der er med. Faktum er noget andet. Det er sådan nogle narrativer, der opstår, som om det er sandheder, og som i min verden ikke er sande. Det skal man ikke læse. Vi kan godt tage til genmæle. Men det er ligegyldigt. Det er vigtigere, at vi på landsholdet har en fælles forståelse,« siger han, og tilføjer:

»Det frustrerer mig ikke. Det er det, der er fede ved fodbold - at der holdninger, og at ting bliver debatteret, og det bidrager I til. Ellers ville det være dødssygt.«

Kasper Hjulmand holder fast i, at debatten og de mange holdninger om hans og landsholdets gøre og laden i kampen mod San Marino - og generelt - påvirker spillerne.

»Der har ikke været uenigheder om, hvad der skete i San Marino. Men der er jo ikke bare en sandhed. Vi bruger data, og så finder vi et fælles sprog for de mentale ting, der også sker,« siger landstræneren.