»Det var dejligt at opleve, at jeg kunne overleve ensomheden i så mange måneder.«

Ordene er kronprins Frederiks og ikke den slags, man er vant til at høre fra ham.

Ensomheden, han taler om, var den han oplevede, da han i 2000 var på en 2.795 km lange slæderejse fra Qaanaaq i Nordgrønland til Daneborg i Nordøstgrønland som en del af Ekspedition Sirius 2000. En tur, der tog fire måneder.

I en miniserie i to afsnit, som DR1 sender det første af i pinsen, kommer vi tættere på Kronprinsen, end han normalt tillader, mens han igen rejser rundt på Færøerne og Grønland.

På Færøerne er kronprins Frederik med en flok unge miljøforkæmpere ude for at fjerne plastik, der er drevet i land fra havet. Foto DR.
På Færøerne er kronprins Frederik med en flok unge miljøforkæmpere ude for at fjerne plastik, der er drevet i land fra havet. Foto DR.
Vis mere

Først besøger han Færøerne, og det er under et besøg hos kunstneren Trondur Patursson, at Frederik åbner op om den ensomhed, han mødte på vej over indlandsisen.

»Jeg syntes, jeg kendte mig selv godt og havde gennemgået en krævende uddannelse,« husker Kronprinsen, der ikke havde regnet med at støde på sider i sig selv, som han ikke kendte.

Men som han siger i programmet:

»Deroppe er du afhængig af dig. Kun dig. Du kan ikke bede om hjælp. Det var en oplevelse at være så langt væk og så alene – og vide, at det var vigtigt, at du opretholdt dine egen eksistens.«

Kronprins Frederik gennemførte i 2000 fire månedes rejse over indlandsisen, sammen med fem andre ekspeditionsdeltagere i 'Ekspedition Sirius 2000'. Foto Keld Navntoft.
Kronprins Frederik gennemførte i 2000 fire månedes rejse over indlandsisen, sammen med fem andre ekspeditionsdeltagere i 'Ekspedition Sirius 2000'. Foto Keld Navntoft. Foto: KELD NAVNTOFT
Vis mere

Det er en ærlig kronprins, der i DR1s miniserie dykker i Færøernes undersøiske tangskove og samler plastik med en flok unge miljøforkæmpere.

Sammen med Michelin-kokken Paul Andrias Ziska samler han urter, tang og fanger friske søpindsvin til gourmetrestauranten Koks. Og kronprins Frederik går sin mor i bedene, da kunstneren Trondur Patursson inviterer ham til at lade kreativiteten råde og kaste sig ud i glaskunst.

Det er tydeligt, at kronprins Frederik er godt tilpas. Så tilpas, at han åbner op for private detaljer fra livet som kronprins af Danmark.

Blandt andet sender han en hilsen til sin far, da han sammen med Michelin-kokken Paul Andrias Ziska samler tang og snegle.

Under en sanketur med Michelin-kokken fra den færøske restaurant Koks, fortæller Frederik om at spise snegle før middagen. Foto DR.
Under en sanketur med Michelin-kokken fra den færøske restaurant Koks, fortæller Frederik om at spise snegle før middagen. Foto DR.
Vis mere

»Min far var jo en gourmet og gik op i både naturkøkkenet og det eksklusive køkken,« siger han og lader ane, at faderens interesse for mad er gået i arv:

»De her snegle har jeg spist snesevis af. Vi kogte dem og spiste dem – inden vi gik til middag.«

Første del af miniserien om ‘Kongehuset på Færøerne’ bliver vist på DR1 24. maj klokken 20.

I et senere program vil Kronprinsen genbesøge Grønland.