Lyt til artiklen

Det er Thomas Bo Larsens seje betjent Mads, der er hjertet i DR1s nye krimidramaserie ’Bedrag’. Over for ham står Nikolaj Lie Kaas’ kolde energi-boss Alexander. Men de to veteraner er ikke alene. Kaas og Larsen er nemlig omgivet af et væld af fine skuespillerkollegaer. Og efter bare ét afsnit er man som seer håbløst afhængig.

Efter international succes med både ’Broen’, ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’ er der selvfølgelig en del at leve op til. Men baseret på de to første afsnit, som BT har set, behøver hverken DR-ledelse, instruktør Per Fly eller hovedforfatter Jeppe Gjervig Gramat bekymre sig.

Fra begyndelsen har ’Bedrag’ sin helt egen tone. Persongalleriet bærer præg af et skarpt øje for vores alle sammens virkelighed, som vi kender den fra både medier og dagligstue. Men trods det genkendelige element, så lurer en ny spændende historie også bag hvert af de nye ansigter. Pilot-afsnittets tema var på mange måder forandring.

Således tog Thomas Bo Larsens betjent Mads sit første skridt ud i en måske umulig kamp mod magteliten. Den forhenværende biltyv og dybt forelskede nybagte far Nicky (Esben Smed) faldt tilbage i sin kriminelle løbebane blot for at skaffe penge til familien. Den ambitiøse advokat, enlige mor og arbejdshest, Claudia (Natalie Madueño) traf et lynhurtigt og potentielt dødsensfarligt valg, der øjeblikkelig bragte hende tæt på toppen i det danske energifirma Energreen. Og helt deroppe (i toppen) indså firmaets topboss Alexander (Nikolaj Lie Kaas), at hanstår på grænsen til dét, Star Wars-fans ville kalde’den mørke side’.

Heldigvis skal vi ikke vente længe på andet afsnit, der allerede sendes i morgen aften. I mellemtiden kan vi blot glæde os over en premiere, der var skruet sammen efter alle kunstens regler - udfordrende uden at være forvirrende og sej, men også samtidig øm og rørende.

I Københavns Havn findes en død ukrainsk vindmøllearbejder (han arbejdede indirekte for Alexanders firma Energreen).

Både faderen, der også arbejder for ét af de mange udliciteringsfirmaer, og politiledelsen virker påfaldende opsat på at henlægge sagen som et ’hændeligt uheld’. Men betjent Mads lugter lunten.

Let modvilligt slår han pjalterne sammen med bagmandspolitiets Alf, derogså nærer mistanke til Alexanders megasuccesfulde energifirma.

»Hver gang vi kommer tæt på, lukkes sagen,« siger Alf, da han møder op foran politiheltens hjem.

Bag parcelhusets duggede ruder kæmper Mads desuden en privat kamp for at hjælpe sin MS-ramte kone (Line Kruuse) og samtidig holde deres lille familie med to børn på skinner.

Og Mads er selvfølgelig ikke alene om at have et kompliceret liv - både i privaten og på jobbet.

Således er den unge advokat Claudia splittet imellem sin rolle som mor til syv-årige Bertram og sin tiltagende centrale rolle i Energreen.

Mellemlederen Mogens sætter Claudia i en kattepine, da han beder hende spionere mod firmaets topledelse, der angiveligt overvåges af bagmandspolitiet. Men Claudia vender lynhurtigt rollerne på hovedet. Hun går til topchefen. Og snart er Mogens smidt på porten, mens Claudia selv er Energreens nye ’chef-advokat’.

I den lavere ende af rangstigen sætter den ny-løsladte bilmekaniker Nicky både sin egen, kærestens og baby-sønnes sikkerhed på spil, da han begynder at stjæle luksusbiler for den serbiske mafia.

Det virker måske som en stor mundfuld i et enkelt afsnit. Men takket være manuskriptets logiske og dynamiske opbygning og den stilsikre instruktion af Per Fly, der står bag de to første afsnit, bibeholdes overblikket. Og trods det komplekse oplæg, spørger man aldrig sig selv ’Hov, hvad skete der egentlig der?’. Historien flyder naturligt, og vi flyder velvilligt med.

Andet afsnit af ’Bedrag’ sendes på DR1 søndag aften 20.00.