Foto: Christian Geisnæs

DR’s ’Bedrag’ sluttede med et brag. Husk at deltage i afstemningen nederst.

Kun i overført betydning, skal det dog lige siges, for det var i virkeligheden det stille smæld fra en lyddæmpet pistol, der i søndagens 10. og sidste afsnit lukkede første sæson af dramaserien effektfuldt ned.

Direktøren for den storsvindlende virksomhed Energreen, Alexander Sødergren – aka Sander spillet af Nikolaj Lie Kaas – blev skudt og dræbt af den svenske lejemorder, selvom alt ellers åndede fred og idyl i det sydlandske eksil, han var lykkedes med at flygte til, da alt ramlede.

Men hvorfor skulle Sander dø?

Bedrag

»Det er der mange grunde til,« fortæller Jeppe Gjervig Gram, der har skabt serien og også er hovedmanuskriptforfatteren på den.

»Det er et billede, vi har haft i hovedet fra meget tidligt i skriveprocessen. Vi havde ikke lyst til at lade Mads (politimand i serien spillet af Thomas Bo Larsen, red.) få kløerne i ham. Vi synes, at det gav mere til Mads’ sult, at han ikke fik fat i ham. Det giver ham noget mere at jagte i næste sæson,« siger Jeppe Gjervig Gram med henvisning til den sæson 2, som kommer.

Bedrag

En anden grund til den dødelige udgang er også, at man ønskede at illustrere, at Sander blot var en brik i et større spil. Og så lå der også et element i, at man fra forfatterens side ikke ville lade ham slippe ustraffet fra alt det rod, han forårsagede:

»Han har været for langt ude. Han har orkestreret noget virkelig svineri, så han skulle have sin straf,« siger Jeppe Gjervig Gram, der dog ikke vil ud med, hvem der gav ordren til drabet på Sander:

»Det må man selv gætte på. Jeg ved det godt,« siger Gjervig Gram, der ikke vil sige mere, end at det er af hensyn til plottet i sæson 2, at han ikke vil afsløre for meget.

Sidste knald før fælden klapper - 1

Enden på Sanders liv blev samtidig den endegyldige afslutning på hans kærlighedsaffære med chefjuristen Claudia Moreno, spillet af Natalie Madueño. Hun var lige ved at forlade sin søn for at flygte med Sander i jagten på kærlighed og frihed, men valgte i sidste ende at blive i Danmark.

Men hvorfor var det så svært et valg for hende?

»Hun har følelser for Sander, selvom hun ved, at han er farlig. Men han er vild og charmerende, og han repræsenterer noget, hun ikke har mødt før. Men prisen bliver for høj,« fortæller Jeppe Gjervig Gram.

Sander siger ’du ved, hvor vild jeg er med dig’? Var han vild med hende, eller sagde han det bare?

»I forfatterrummet har vi også diskuteret det en del frem og tilbage. Men Sander ER vild med hende - for narcissister og psykopater kan jo også godt blive forelsket. Problemet er bare, at Sander aldrig er mere forelsket i Claudia, end han er forelsket i sig selv. Og han vil altid ofre hende for at redde sig selv.«

Nu står Claudia med livet i behold, men med en retssag foran sig. Hun skulle ikke slippe, fortæller Jeppe Gjervig Gram, selvom det som seer er svært ikke at have ondt af hende:

»Hun kan ikke løbe fra det, hun har gjort. Det eneste logiske var, at hun skulle have en straf, og at hun tog ansvar og blev. Vi havde lyst til at se hende gå hele vejen.«

»Vi ønskede at skabe en anderledes karakter med hende. Normalt er det mænd, der får lov til at prioritere karriere over børn, men Claudia er indrettet på samme måde. Hun går hele vejen,« siger Jeppe Gjervig Gram.

(artiklen fortsætter under afstemningen)

Og så er det jo nærliggende at spørge Jeppe Gjervig Gram, hvad sæson 2 byder på for Claudia, Mads og de andre hovedpersoner, der overlevede sæson 1.

Men han er blevet pålagt ikke at måtte afsløre ret meget, så hans udmelding begrænser sig til, at hvor første sæson tog udgangspunkt i svindel og bedrag i en stor virksomhed, så vil det i sæson 2 være bankerne, der er i centrum - fordi bankerne var så centrale i den finanskrise, som var den store inspiration bag serien.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.