Trist.

Sådan betegner Mia Lyhne og Jacob Weble nyheden om Niels Weydes dødsfald.

De spillede sammen med skuespilleren, der i en alder af 72 år onsdag sov ind på Herlev Hospital, i den voldsomt populære ’Klovn’-serie.

»Jeg synes, at det er helt forfærdelig, og det er rigtig trist,« siger Mia Lyhne, der spiller Niels Weydes datter i komedieserien.

Hun beskriver ham som en original.

»Han var sjov og festlig.«

Niels Weyde kendes især fra 'Klovn'-universet, hvor han spiller Ole, der er Mia Lyhnes far og Frank Hvams svigerfar i tv-serien.

Det var Niels Weydes familie, der tidligere torsdag oplyste, at skuespilleren var omgivet af sin nærmeste familie ’i en kærlig og rolig atmosfære’ på Herlev Hospital, da han efter længere tids sygdom åndede ud onsdag den 12. juli.

’De sidste par dage har være en rutsjebanetur, hvor der er blevet grædt, grinet, snakket og krammet – alt i Niels' ånd med ham som centrum’, skriver familien på Facebook.

Jacob Weble var godt klar over, at ’Klovn’-kollegaen var syg, men fortæller, at han ikke var klar over, at det stod så galt til.

»Det er trist, og det kom virkelig som en stor overraskelse,« siger Jacob Weble, der spiller rollen som Pivert i ’Klovn’.

»Han var et enormt kært menneske. Alle i branchen vil huske ham som enormt vellidt, morsom, varm og snakkesalig,« siger Jacob Weble.

Udover ’Klovn’ har Niels Weyde også medvirket i tv-serierne ’Nynne’, ’Borgen’ og ’2900 Happines’.

Jacob Weble fortæller desuden, at de to indspillede en Kohberg-reklame sammen for flere år siden.

»Det var i hvert fald morsomt. Han var virkelig en speciel skuespiller. Han var en, man lagde mærke til, fordi han havde sin egen personlige måde at spille på, så det var også en fornøjelse at spille sammen med ham,« lyder det fra Jacob Weble.

De to har i øvrigt også mødtes ved diverse premierer og teaterforestillinger. Han husker Niels Weyde som en reflekteret, veltalende og vidende person, der altid bød ind med en vinkel på aktuelle debatter.

»Man lyttede, når han sagde noget. Han var ret poetisk i sine betragtninger,« siger Jacob Weble.

Niels Weyde blev uddannet som skuespiller fra Statens Teaterskole i 1982. Siden har han medvirket i teaterforestillinger, film og tv, ligesom han også har lagt stemme til tegnefilm som ’Peter Plys’ og ’Smølferne’.

Niels Weyde, der blev 72 år, underviste også i retorik på Skuespillerakademiet i København.