Øldommeren Carsten Berthelsen er i denne uge parat til en blindsmagning af en gammel juleklassiker, nemlig hvidtøllet.

»I gamle dage blev hvidtøl brugt som 'den alkoholfri øl', vi har i dag. De kraftfulde øltyper var enten til aften eller fest. Det er bondestandens hverdagsøl.«

Ugens test består af fire hvidtøl fra bryggerierne Ceres, Vestfyen og Kongens Bryghus samt fra supermarkedskæden Aldi. De forskellige hvidtøl ligger på en pris fra 3 til 5,50 kroner eksklusive pant. Alle øl er indkøbt af B.T.

»Jeg går efter en fin sødme, som ikke er alt for kraftig, og en flot maltprofil. Den skal altså have rugbrødsnoter i smagen og i duften.«

Carsten Berthelsen lægger ikke skjul på, at han ikke personligt drikker meget hvidtøl, da han oftest synes, det bliver en kende for sødt. Dette viste sig også i dagens test, der bød på flere øl med 'en provokerende sødme'. Dog fandt Carsten sin vinder til kun 3 kroner eksklusive pant.

Se, hvordan det gik til, i videoen i toppen af artiklen.

»Det er det med sukkerindholdet, som jeg har det sværest med i forbindelse med denne stilart. Men denne har en behagelig balance og en udmærket maltprofil,« udtaler Carsten Berthelsen om vinderen.

Carsten Berthelsen er international øldommer, foredragsholder og har skrevet 10 bøger om øl.

Hvis du gerne vil følge med i 'Det bedste af det billige' fremover, kan du nu finde os på Facebook her.