Øldommer Carsten Berthelsen blindsmager i denne uge en øltype, der er blevet særdeles populær i de seneste år, nemlig IPA.

»For godt 20 år siden var der faktisk ikke mange, som havde hørt om IPA, der står for India Pale Ale. Det er stærkt humlet øl, og man skal derfor regne med, at literprisen er betydelig højere end med regulært discountøl.«

Ugens test består af fire billigere IPA'er, som ligger på en literpris fra 20 kroner til 34 kroner eksklusive pant. Alle øl er indkøbt af B.T.

Som sædvanlig udfordrer vi vores eksperter i 'Det bedste af det billige' ved at snige et markant dyrere produkt ind blandt de billige. Øllen, vi har valgt i denne test, er Yakima IPA fra Carlsbergs specialøls-mærke Jacobsen til en literpris på 45 kroner eksklusive pant.

Se, hvordan det gik til, i videoen i toppen af artiklen.

»IPA var faktisk en eksportvare, som man eksporterede fra Storbritannien til Indien. Når øllet blev sejlet rundt om Afrika, blev det ofte dårligt i tønderne, hvilket fik nogle til at sende noget øl afsted, som var meget stærkt humlet. På grund af den høje alkoholprocent, og fordi øllet var humlet meget højt, havde øllet bevaret sin kraft efter den lange rejse, og det er altså oprindelsen til IPA, India Pale Ale,« fortæller Carsten Berthelsen.

Efter fem øl af svingende kvalitet fandt Carsten Berthelsen en testvinder af de billige.

»Jeg er meget tilfreds med maltens sødme og med den efterfølgende bitterhed, her er der god valuta for pengene,« udtaler Carsten om dagens vinder.

Carsten Berthelsen er international øldommer, foredragsholder og har skrevet ti bøger om øl.

Tak til Café Langebro for lån af lokaler.