Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den 37-årige Dan Uzan, der mistede livet søndag nat foran indgangen til den jødiske synagoge i København, var en stor drivkraft i basketballklubben Hørsholm 79'ers.

»Dan var en stor mand på over to meter og 100 kilo, men han var det mest ydmyge og fredelige menneske. En god mand, der satte alle andre før sig selv. Det er et kæmpe tab,« siger Dan Uzans holdkammerat Lars Bæk.

Dan Uzan blev søndag nat skudt og dræbt foran synagogen i Krystalgade i København. Her holdt han vagt, fordi en ung pige i menighedshuset bagved holdt sin Bat mitzva, den jødiske konfirmation.

Udover at være aktiv i det jødiske samfund i Danmark var Dan Uzan også yderst aktiv i basketballklubben i Hørsholm.

Dan Uzan spillede i flere år på klubbens førstehold i den bedste danske basketballrække. Siden har han i de sidste 8-10 år været en af hovedkræfterne bag holdet Høbas, en flok tidligere elite- og landsholdsspillere, der fortsat hygger sig med at spille 2. divisionsbasket.

Dan Uzan var holdleder og en særlig drivkraft i forhold til det sociale, fortæller en anden holdkammerat, Christian Graff Byrgesen:

»Han var sådan en, der altid løftede de sociale arrangementer og sikrede, at de blev gennemført. Han var smilende, reel og tog altid en ekstra tjans - hvad enten det var til klubbens afslutningsfest eller som vagt til en jødisk konfirmationsfest,« siger Christian Graff Byrgesen med henvisning til den opgave, som endte med at koste hans ven livet.

Dan Uzan og Christian Graff Byrgesen sås også uden for basketballklubben, hvor de havde uddannelsen som cand. polit. fra Københavns Universitet til fælles:

»Han var en god kammerat og ven. En stor, stærk og kærlig ressource, som vil blive savnet.«