Bemærkelsesværdige historiske fotoplader af himmelrummet gemte sig i tekøkkenet på Niels Bohr Instituttet.

Det amerikanske videnskabsmagasin Live Science beretter fra vore hjemlige himmelstrøg, at en af de ansatte på Niels Bohr Instituttet har gjort en bemærkelsesværdig opdagelse om himmelrummet. Opdagelsen blev gjort i instituttets tekøkken. Opdagelsen var gamle fotooptagelser af himmelrummet, hvoraf nogle er 120 år gamle. Med disse optagelser har man fået et unikt nyt materiale om planeterne.

Live Science fortæller, at de skrøbelige fotoplader ikke alle er blevet pakket ud fra deres omslag og at man går meget forsigtigt til værks. Man mener, at de fleste er optaget af det københavnske observatorium på Østervold, der blev installeret i 1895.

Det var astronomen Holger Pedersen, der opdagede fotopladerne. Ifølge Live Science fortæller Holger Pedersen: »Jeg ventede på, at mit tevand skulle koge.« Imens han ventede kiggede han på en stak bokse, der var flyttet ind i tekøkkenet nogle måneder før fra kælderen.

Andre læser også:

Kraftige reaktioner overraskede kendt forfatter: Sletter kontroversielt Støjberg-opslag på Facebook

Dansk skuespillerinde fandt kærligheden på ny

En del af dem, fortæller Holger Pedersen, var det rene affald, men der var desuden godt 300 fotografiske plader. Holger Pedersen fandt ud af, at pladerne stammede fra observatoriet, der blev lukket i 1996. Pladerne var sandsynligvis blevet smidt ud, hvis ikke Holger Pedersen havde set dem.

En af de epokegørende fotografiske plader viser en måneformørkelse i 1896 og en anden fra 1921 viser stjernen Deneb i Cygnus-konstallationen. Endelig fremhæver Holger Pedersen et foto af kometen Arend-Roland, som Holger Pedersen selv så som dreng i 1957.

Observatorier fortsatte med at bruge fotografiske plader indtil for godt 25 år siden. På Harvard College Observatorium er der godt 525.000 fotoplader af den slags. Disse fotooptagelser er afgørende vigtige for udforskningen af himmelrummet for at skabe et historisk rum.

Solformørkelsen fra 1919, som Holger Pedersen fandt på en fotoplade, er af særlig historisk betydning. Det er den solformørkelse, som astronomen Arthur Eddington brugte for at bevise Albert Einsteins generelle teori om relativitet. Einstein foreslog i 1915, at tyngdeloven ville få lyset til at bøje sig om massive genstande i rummet som f.eks. stjerner og galakser. Eddington kunne med et foto af 1919-formørkelsen vise, at Einsten havde ret.

Pedersen fortæller Live Science, at Eddington lavede ti kopier af solformørkelsen og at den, som han nu har fundet i tekøkkenet, må være en af disse ti.