Fredag meddelte justitsminister Søren Pind (V), at han vil nedsætte en undersøgelseskommission, der skal komme til bunds i den såkaldte »Tibet-sag«, hvor flere demonstranter blev tilbageholdt for vise det tibetanske flag under det kinesiske statsbesøg i 2012. En af de tilbageholdte demonstanter, den nu 60-årige Thomas Goetz, hilser undersøgelsen velkommen.

Den 15. juni 2012 besøgte den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, Rosenborg Slot i det indre København som en del af det stort anlagte statsbesøg fra Kina.

Thomas Goetz ved Byretten i København
Thomas Goetz ved Byretten i København Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Udenfor slotshaven stod den dengang 56-årige Thomas Goetz i en knaldrød t-shirt med teksten 'Denmark supports Tibet', mens han viftede med det tibetanske flag. Han ville vise den kinesiske præsident, at han ikke havde glemt Tibet eller den tibetanske sag. Men så langt kom han aldrig.

For før præsidenten ankom, kom tre politibetjente og bad Thomas Goetz om at lægge flaget ned på jorden.

»Jeg diskuterede lidt frem og tilbage med politibetjentene, for jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke måtte stå og vifte med det tibetanske flag. Da det gik op for mig, at det ikke kunne lade sig gøre, spurgte jeg, om jeg måtte gå, men det måtte jeg ikke for betjentene,« siger Thomas Goetz til bt.dk.

Først en time senere fik han lov til at forlade Kongens Have med sit flag. Efterfølgende klagede Thomas Goetz over episoden, og i sidste uge stadfæstede Østre Landsret byrettens afgørelse om, at der var tale om ulovlig frihedsberøvelse, da han blev tilbageholdt.

»Tibet-sagen« har i denne uge taget en ny drejning, da advokat Claus Bonnez har anmeldt to ledende politifolk til Den Uafhængige Politianklagemyndighed (DUP) for at lyve i byretten. Dette er en medvirkende årsag til at justitsminister Søren Pind (V) nu vil nedsætte en undersøgelseskommission for at komme til bund i hele sagen.

For Thomas Goetz er det vigtigste, at hele sandheden nu kommer frem.

»Hvis det viser sig, at de tre betjente handlede efter ordre, der kommer højere oppe fra, så skal vi have at vide, hvem der gav ordren. Man må gå ud fra, at undersøgelseskommissionen har bedre mulighed for at komme frem til sandheden, end jeg har haft,« siger Thomas Goetz, og fortsætter:

»Det handler ikke så meget om, at jeg og andre demonstranter blev frihedsberøvet. Det handler om, at jeg ikke kunne udøve min ret til at demonstrere og vise min utilfredshed over Kinas behandling af Tibet. Det skal man kunne i et land som Danmark,« siger Thomas Goetz.