Thor Nørgaard malede sit hus blåt i 2010, og det betyder, at han i dag står foran 14 dages ophold bag tremmer.

Thor Nørgaard er 76 år og har selv malet sit træhus i Sandved nær Næstved. Men i 2010 valgte han en blå farve, der fik naboerne til at klage til kommunen.

Det betyder i dag, at han står overfor 14 dages fængsel, fordi han nægter at betale de 30.000 kr. han skylder i tvangsbøder for den forkerte farve. Thor Nørgaard har mulighed for at afsone sin straf med en elektronisk fodlænke, men det bliver ikke aktuelt, mener han.

»Nej, så vil jeg hellere sidde i fængsel. Der er nok ikke nogen, der dasker mig i hovedet derinde,« siger Thor Nørgaard.

Han mener nemlig, at hans bevægelsesfrihed med fodlænken vil være en større belastning end de 14 dage i arresten.

»Jeg er jo vegetar, og jeg skal køre ret langt for at få mine dagligvarer. Det tror jeg ikke er muligt, hvis jeg har den tingest om benet,« uddyber Thor Nørgaard.

Thor Nørgaard fra Sandved vil hellere have en tur bag tremmer. En fodlænke vil blive for besværligt for ham, siger han.
Thor Nørgaard fra Sandved vil hellere have en tur bag tremmer. En fodlænke vil blive for besværligt for ham, siger han. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Sagen om det blå hus startede i 2010, hvor Thor Nørgaard valgte en ultramarinblå farve til træværket. Men farven indgik ikke i kommunens lokalplan, og naboerne indsendte en klage.

»Mine naboer har hugget syv år af mit liv nu,« siger en ærgerlig Thor Nørgaard, der gerne vil have det hele ud af verdenen.

Da næstvederen i 2014 stadig ikke havde malet sit hus i en anden farve, meldte Næstved Kommune ham til politiet. Han blev idømt tvangsbøder på 2.500 kr. om måneden, indtil huset havde fået en tilladt farve.

Først efter 13 måneder. da træet på huset alligevel trængte til en klat maling, fandt Thor Nørgaard en tilladt farve, nemlig svensk rød blandet med hvid, og så blev huset lyserødt. Den blå farve hang dog stadig ved på gavlen og carporten.

Thor Nørgaard forklarer, at han på det tidspunkt i 2015 havde bøder på omkring 33.000 kroner, men en dag var gælden forsvundet.

Thor Nørgaard og hunden Apu så helst, at den blå farve fik lov at blive på huset.
Thor Nørgaard og hunden Apu så helst, at den blå farve fik lov at blive på huset. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Så tænkte jeg jo, at de havde trukket hele sagen tilbage. Så derfor begyndte jeg at male den ene side blå igen. For træet trængte altså til at blive malet igen. Men så kom kommunen og begyndte at tage billeder, og så startede sagen altså forfra,« siger han.

Bøderne begyndte at tikke ind igen i januar sidste år, men Thor Nørgaard kunne ikke gå ud og male huset igen, forklarer han.

»Man kan jo ikke male udvendigt træværk i januar måned, for så går træet i stykker. Og da bøderne bare blev ved med at stige, besluttede jeg at droppe det. Jeg havde simpelthen ingen gnist tilbage.«

Efter syv år med sager, klager og bøder tager Thor Nørgaard imod den fængelsstraf, så han kan få sagen ud af verdenen.

Han er træt og ked af sagen.

»Nu er vi så her, og jeg vil ikke betale. Nu er det ligesom i Matador-spillet. Så skal jeg et smut forbi fængslet for at komme videre.« siger han.

Thor Nørgaard har desuden sat er plankeværk op for at undgå naboernes ’vristne blikke’, og det har naturligvis den blå nuance, som han holder meget af, og som er helt lovlig ifølge lokalplanen.

Havde allerede planlagt at male det

Thor Nørgaard i det blå hus i Sandved nær Næstved står foran 14 dage i fængsel. Men huset skulle alligevel have haft en anden farve snart.

»Der er jo grænser for, hvor ofte man gider løbe op og ned af et stillads i min alder,« siger Thor Nørgaard, mens han peger hen mod det flerfarvede hus.

Siden 2010 har han kørt en sag mod Næstved Kommune, efter naboerne havde klaget over den ultramarinblå farve, han havde malet huset i.

Når han kommer ud igen, skal huset males, har han besluttet.

»Men det har ikke noget med fængsel, naboerne eller lokalplanen at gøre,« indrømmer han.

Det har nemlig været planen længe, at Thor Nørgaard ville male sit hus i en anden farve, for træet har alligevel brug for en omgang, mener han.

»Jeg havde planer om at finde en anden farve. Altså den der lyserøde den skriger jo mod den blå på gavlen. Jeg vil gerne have en farve, der er lidt mørkere i det,« siger han.

Thor Nørgaard har haft flere farver i tankerne, men for at det bedst passer med den blå gavl, er valget faldet på en engelsk rød, forklarer han.