Brancheforeningen SikkerhedsBranchen tilbyder at løse over 20 konkrete opgaver for politiet, som vil kunne frigive 1.000 betjente til andre opgaver i det hårdt pressede system.

Det danske politi er i øjeblikket tvunget i knæ. Siden terrorangrebet mod Krudttønden 14. februar og frem til august har politiet brugt næsten 200.000 timer på at bevogte jødiske interesser. Det har belastet de danske betjente så meget, at de i samme periode har skrabet 300.000 timers overarbejde sammen, skriver DR.

Derudover har de seneste måneders stigende flygtningestrøm lagt yderligere pres på politiet, som har svært ved at følge med.

Men nu kan der komme en hjælpende hånd til politiet. Brancheforeningen SikkerhedsBranchen, der blandt andet har vagtbranchen under sig, har udarbejdet et dokument med 23 forslag til konkrete opgaver, som de kan løse for det danske politi.

Ved at overtage nogle af politiets opgaver kan SikkerhedsBranchen sørge for, at 1.000 betjente bliver frigivet til andre opgaver, lyder det fra brancheorganisationen.

Men hos Politiforbundet møder den tilbudte hjælp fra private firmaer modstand.

»Det er et useriøst og dårligt forslag. Vi lever i et retssamfund – ikke en bananrepublik, hvor alle mulige forskellige skal lave politimyndighed. Det kan godt være, at private virksomheder siger, at de bare vil ’hjælpe’ politiet, men de vil altså bare tjene penge,« siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, til BT.

Han er dog åben for at ændre i opgavefordelingen. Men betjentenes opgaver skal overtages af nogen, der er ansat i dansk politi, mener Politiforbundets formand.

Men grundlæggende kan man kun løse udfordringerne ved at tilføre nogle flere ressourcer til dansk politi, ifølge Claus Oxfeldt, fordi man ellers skal give private firmaer specielle tilladelser.

»Politimyndighed skal laves af politifolk. Jeg kunne ikke tænke mig at blive anholdt af en sikkerhedsvagt. Skal de så også have pistol, stav, håndjern og peberspray? Det ville være et B-politi, som skulle have nogle beføjelser,« siger Claus Oxfeldt.

Økonomisk set vil det være en god løsning, for som udgangspunkt er en vagt cirka 22 procent billigere i lønomkostninger end en politibetjent. Det betyder, at selv hvis vagtbranchen overtog en opgave fra politiet og erstattede politibetjente for vagter 1:1 uden at effektivisere, ville man altså spare 22 procent, lyder det fra SikkerhedsBranchen.

Men da politiets overarbejde er dyrere end deres normale løn, vil besparelsen realistisk set ligge på cirka 40 procent, mener SikkerhedsBranchen. Dermed mener de at kunne løse 1.000 betjentes arbejde, som normalt koster 750 millioner kroner, for 450 millioner kroner.

Så ud over 1.000 betjente til andre opgaver, kan politiet spare penge i forhold til at skulle bruge 1.000 flere betjente, mener SikkerhedsBranchen.

Et af de steder hvor SikkerhedsBranchen tilbyder sin hjælp er paskontrollen. Men her har Københavns Lufthavn for nylig meldt ud, at der efter påsken næste år vil være automatisk paskontrol, skriver Check-in.

Når det gælder fartkontrol kan der imidlertid være en del timer at spare ved at udlicitere området til andre. De nye fotovogne skal nemlig kontrollere bilisters fart i 100.000 timer årligt, skriver FDM.

Peter Skaarup, retsordfører for Danske Folkeparti, mener helt generelt, at vagter kan overtage dele af politiets opgaver. Hvis der kommer et forslag, der giver mening, så er Dansk Folkeparti villige til at se på det, men:

»Det, der ikke må ske, er, at man tænker nu er der vagtfolk, så skal vi ikke bruge mere politi,« siger han til BT og fortsætter:

»Politiets magtbeføjelser må ikke pludseligt overgå til andre. Vi skal ikke til at udstyre vagter med skydevåben og den slags ting. Det ønsker vi ikke i Danmark. De (vagterne, red.) skal ikke håndhæve lov og orden. De skal observere og hjælpe politiet.«

Dog mener Peter Skaarup, at man kunne se på, at sikkerhedsvagter hjælper politiet med at føre arrestanter til og fra retten eksempelvis. Derudover mener retsordføreren også, at man kunne se på, om det var muligt at øge sikkerhedsvagternes ansvar ved såkaldte 'højrisiko kamp' i den danske Superliga.

»Der bruger politiet rigtigt store ressourcer på at få tingene til at køre - eksempelvis for at undgå slagsmål - og det tager mange afspadseringstimer.

Politikerne på Christiansborg forhandler i øjeblikket om politiets økonomi.