Onsdag aften d. 15. juni bliver månen rød. Den bliver nemlig formørket, når jorden placerer sig mellem den og solen. Og dette fænomen, måneformørkelse, kan vi se i Danmark.

De første i Danmark, der vil kunne se den røde måne, er bornholmerne. Klokken 21.35 vil den kravle frem fra horisonten over Neksø.

Klokken 21.49 vil københavnerne kunne se den, og klokken 22.05 vil den være synlig i Esbjerg.

Den totale måneformørkelse slutter klokken 23.02, hvor solens lys igen begynder at male månen gul.

SE de smukke billeder af solformørkelsen i 2010

Det er dog ikke alle, der vil kunne se den røde måne, fortæller astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium, Michael Linden-Vørnle.

- Månen ligger lavt over horisonten under hele forløbet, så hvis man er inde i byen, vil man ikke kunne se den for bygninger. Hvis man vil være sikker på at se måneformørkelsen, skal man tage ud til kysten, hvor intet bryder horisonten, og se i syd-østlig retning, siger Michael Linden-Vørnle.

Måneformørkelsen opstår, fordi jorden kommer til at ligge mellem månen og solen. Månen vil altså ikke blive oplyst af solen som normalt, da jorden blokerer det meste sollyset.

- Den røde farve opstår, fordi jordens atmosfære bryder solens lys. Hvis man forestiller sig, at man står på månen, vil man kunne se en rød ring omkring jorden. Det er det sollys, der passerer igennem jordens atmosfære og når frem til månen, siger Michael Linden-Vørnle.

Læs også: Når månen går i rødt

Der gælder ikke de samme regler for måneformørkelser som for solformørkelser. En solformørkelse varierer alt efter hvor i verden man, befinder sig. Det gør en måneformørkelse ikke.

- Hvis man kan se månen, så kan man se formørkelsen. Og vi kan se månen i morgen, siger Michael Linden-Vørnle.

Den seneste totale måneformørkelse indtraf d. 21. december 2010.