Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den beskadigede bro i Nordjylland kommer til at påvirke rigtig mange mennesker.

Pendlere, sejlere og erhvervslivet ser ud til at blive nogle af taberne efter ulykken.Pendlerne får længere rejsetid, og erhvervslivet kommer til at stå med en økonomisk Sorteper i hånden, da store dele godstransporten skal transporteres på andre måder det næste lange stykke tid.Meldingerne går på, at det kan tage op til et halvt år, inden togene atter kan passere Limfjorden via broen, som blev ødelagt onsdag aften, da en finsk coaster sejlede ind i den. Helt så slemt ser det ikke ud for de sejlende. Her forventer man, at det atter er muligt at sejle igennem om cirka tre uger. Det skyldes, at man vælger at reparerer broen på oppe på land.

Politiet i Nordjylland oplyser, at det ikke forventes, at den ødelagte bro kommer til at medføre trafikale problemer.

Her er nogle af de berørte:

Erhverv og industri

Branchedirektør i DI Transport, Michael Svane, vurderer, at den ødelagte jernbanebro kan ramme erhvervslivet i det nordjyske på pengepungen.
- I det omfang at man er afhængig af dels søtransport og dels banegodstransport, vil det være mærkbart, for så er man nødt til at skifte over til lastbiltransport, og det vil nok for de fleste betyde en daglig meromkostning. Så det betyder flere transportomkostninger, men også øgede gener. Virksomhederne er afhængige af et velfungerede transportsystem. Så alt i alt kan det blive en ekstraregning til det nordjyske erhvervsliv, siger Michael Svane.     

Lystsejlere

Flere tusinde lystsejlere vest for den beskadigede bro i Limfjorden er lige nu påvirket af situationen. De mange skibe, som ikke kan sejle under broen, må derfor forblive i den vestlige del af fjorden.

Det vækker irritation hos Aalborg Sejlklub, der lige nøjagtig ligger på en forkerte side af broen, og dermed er lukket inde i fjorden, hvor eneste vej nu er via Thyborøn i Vestjylland. Heldigvis for de mange lystsejlere, går seneste melding på, at den beskadigede del af broen skal repareres på land. Dermed kan bådene måske allerede om tre uger sejle igennem igen. 

Forlænget rejsetid

Rejser du med tog, og skal du krydse Limfjorden ved Aalborg, må du det næste lange stykke tid væbne dig med ekstra tålmodighed, da rejsetiden bliver forlænget kraftigt. Det oplyser DSB på sin hjemmeside.

 - Vi har sat busser mellem stationerne i Aalborg og Lindholm, som kører gennem Limfjordstunnellen i stedet for. Der er fire busser fra hver side af fjorden hver halve time. Passagererne skal forvente en ekstra rejsetid på en halv til en hel time, siger trafikinformationschef Tony Bispeskov.

Flere tusinde personer pendler hverdag frem og tilbage mellem de to stationer. 

DSB

Netop nu har DSB ti tog, som er strandet i Vendsyssel, og det bliver et større puslespil, at få dem bragt dem syd for Limfjorden igen, hvilket DSB overvejer. 
Derfor tænker man nu i alternative løsninger, som blandt andet involverer vores svenske naboer.


- Det kan ske enten gennem Sverige via Frederikshavn-Göteborg eller på blokvogn ad motorvejen, siger trafikinformationschef i DSB, Tony Bispeskov, til nordjyske.dk.
Det drejer sig om seks af de ældre MR-tog og fire IC3-tog.

Andre læser også