Når Ærø Kommune låser rådhuset af ved fyraftenstid og holder juleferie, har 57 brudepar givet hinanden deres ja i løbet af dagen.

Det er årets rekord på øen, der har slået sit navn fast som stedet, hvor giftelystne turister tager hen for at få et hurtigt bryllup i en romantisk kulisse.

»Vi har bestemt ikke noget imod det. Vi har bare lidtr svært ved at følge med,« griner den travle giftefoged, Joan Lykke Ammersbøll, da BT fanger hende mellem to vielser.

Dagens 57 vielser foregår på samlebånd i to rum på rådhuset i Ærøskøbing. Et par skal vies på Den Gamle Købmandsgård, og et par giver hinanden deres ja på Skjoldnæs Fyr.

»Så kan man godt holde juleferie bagefter,« griner giftefogeden, der dog snart skal i aktion igen.

6. januar åbner rådhuset igen, og allerede dagen efter regner giftefogederne med at blive bestormet af russiske par. Det er nemlig populært at blive viet på den russiske juleaften, 7. janaur.

BT besøgte bryllupsøen i august, da kommunekontoret åbnede efter sommerferien. Den dag nåede 41 par gennem bryllupsmaskinen.

Turistbryllupper er en heftigt voksende industri på Ærø. I 2006 blev 125 udenlandske par gift på øen, men rygtet spredes, og bryllupsarrangørerne reklamerer flittigt. Så sidste år viede giftefogederne i Ærøskøbing 2050 udenlandske par, og i år ender tallet på 2417 vielser af turister med mere end 130 forskellige nationaliteter.

Alliancer mellem folk af forskellige nationaliteter kan indgås hurtigt og med minimalt papirarbejde i Danmark i forhold til andre lande. Her kræves stort set blot pas, turistvisum og en attest, der dokumenterer, at parterne ikke er gift i forvejen. Og Ærø Kommune er særlig fleksibel. Kommunen samarbejder gerne med bryllupsarrangørerne, der hjælper par med papirer og rejsen, og vier gerne folk efter blot én overnatning på øen.

Dagens 57 vielser er dog ikke øens rekord. Selv med den hastigt voksende interesse for bryllupsøen bliver det svært at slå de 68 ægteskaber, der blev indgået 12. december 2012.