PETs afvisning af TV 2s historie udelukker ikke, at PET har aflyttet Henrik Sass Larsens telefon, understreger ekspert i menneskerettigheder og chefjurist i CEPOS.

- Vi har ikke foretaget aflytning eller overvågning ”rettet mod Henrik Sass Larsen". Sådan lød meddelelsen fra chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, fredag morgen. Men netop ordet 'rettet' kan være helt centralt i sagen. For denne formulering udelukker ikke, at efterretningstjenesten rent faktisk har aflyttet politikerens telefon. Det kan blot betyde, at der ikke er sket en overvågning af Henrik Sass Larsen (S) som led i en efterforskning rettet mod ham, vurderer CEPOS’s chefjurist, Jacob Mchangama. Læs også:

- Man kunne teoretisk set godt forestille sig, at PET har aflyttet Henrik Sass Larsen som led i efterforskningen af hans rockerbekendtskaber, uden at overvågningen har været rettet mod ham, forklarer chefjuristen til Berlingske.

TV 2 trak i land

Fredagens udmelding fra PET førte til, at TV 2 dementerede deres historie fra torsdag aften, hvor stationen på basis af flere uafhængige kilder fortalte, at PET havde foretaget aflytning og overvågning af Henrik Sass Larsen op til hans manglende sikkerhedsgodkendelse få uger efter valget. etsplejelovens § 781 stk. 1 åbner for, at politiet som led i en efterforskning godt kan aflytte andre end en mistænkts telefon, uden disse er under mistanke for noget. Læs også:

- I praksis vil en retskendelse således også kunne omfatte aflytning også af telefoner, der tilhører andre personer end den mistænkte - f.eks. kæresten, arbejdspladsen, forældrene eller bekendte - hvis der er bestemte grunde til at antage, at der gives meddelelser til eller fra den mistænkte fra disse personers telefoner, forklarer Jacob Mchangama til Berlingske. Berlingske ville gerne have spurgt PET-chef Jakob Scharf, om han kunne svare ja eller nej til, hvorvidt Henrik Sass Larsen er blevet aflyttet. Men PET henholder sig indtil videre til den formulering, som efterretningschefen udsendte fredag morgen.

PET har ikke kunnet aflyttet andre politikere

Det er dog vigtigt at understrege, at hvis PET har foretaget en aflytning af Henrik Sass Larsen som led i efterforskningen af andre personer, har de ”slukket for båndoptageren”, når samtalerne ikke har impliceret mistænkte personer, forklarer juraprofessor Eva Smidt. - Det der med, at PET skulle have aflyttet politiske samtaler, er ikke relevant, med mindre PET har haft en efterforskning rettet mod andre politikere, siger juraprofessoren til Ritzau. En dommer kan kun give politiet lov til at aflytte en persons telefon, hvis den kriminalitet vedkommende er mistænkt for, har en maksimal strafferamme på mere end seks års fængsel.