Nysgerrige tilskuere går alt for tæt på redningsarbejdere, når der sker ulykker

Hvert sekund tæller, når der skal reddes liv. Alligevel oplever ambulancereddere og brandmænd, at tilskuere opfører sig utilstedeligt, når redningsarbejderne udfører deres arbejde.

Folk filmer og tager billeder af de tilskadekomne, griber fat i ambulancefolkene og råber utålmodigt efter redningsarbejderne.

Og det sker i en sådan grad, at det bliver et problem for redningsarbejderne at passe deres job. Derfor reagerer Danske Regioner og Falck nu.

Formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, der har ansvaret for ambulancekørslen i Danmark, Ulla Astman, frygter, at det kan skabe usikkerhed hos ambulanceredderne, fordi det er generende, når folk går tæt på redningsarbejderne og ikke respekterer deres grænser.

»Det er et stigende problem, at folk kommer for tæt på, og vi hører om episoder, hvor de synes, at de også skal give gode råd – det er simpelthen ikke i orden,« siger Ulla Astman, der understreger, at der jo ofte ligger en person, som er kommet til skade:

»Det skal man ikke stå og filme.«

Filmer tilskadekomne

Debatten fik for alvor liv, efter den københavnske ambulanceredder Dennis Thorbech Christensen stod frem og fortalte om sine oplevelser med alt for nysgerrige forbipasserende, der stopper op og blander sig i ambulancereddernes arbejde. Mens han tilså ’en kritisk syg borger’ på en central plads i København, masede folk sig frem for at se, hvad der var sket, filmede den tilskadekomne med deres mobiler, mens andre blandede sig i reddernes arbejde og kom med gode råd.

»Folk kommer tæt på. Nogle tager fat i ens skulder og spørger, om de må se. Eller vil vide, hvad der er galt. Andre kommer med gode råd om, hvad vi skal gøre,« siger han og forklarer, at det ofte kan være svært for folk at forstå, at redningsfolkene gør, som de gør, fordi det er bedst for patienten.

Et landsdækkende problem

Hos Falck vurderer kommunikationschef, Louis Honoré, at det er et voksende problem i hele landet. Særligt i de større byer som København, Aarhus og Aalborg oplever både ambulancereddere og brandmænd, at folk stimler sammen omkring trafikulykker, hjerteanfald og ildebrande i en sådan grad, at det bliver et problem for deres medarbejdere.

»Det gør det svært for vores reddere at yde den hjælp, som vi gerne vil tilbyde, fordi de bliver distraheret af folk, som maser og skubber til dem for at komme til at se, hvad der sker,« siger Louis Honoré.

Derfor lyder opfordringen: Hold jer væk.

»Vi vil gerne indtrængende opfordre folk til at træde et par skridt tilbage og lade reddere gøre deres arbejde og ikke komme med unødvendige henvendelser,« siger Louis Honoré.

’Kiggekø’

Og nok er problemet tiltagende. Men det var også kendt for 15 år siden.

52-årige Anne Giehm var tilbage i 2001 involveret i en trafikulykke, hvor hun oplevede at sidde i nødsporet ved Hillerødmotorvejen med et tæppe over sig, mens en såkaldt ’kiggekø’ opstod i det modsatte vejspor.

»Bilerne begyndte at køre meget langsomt forbi, mens de hang ud af bilerne og gloede helt vildt. Jeg så flere politifolk løbe og slå på bilernes tage og brøle til bilisterne, at de skulle køre videre. Det virkede så smagløst at sidde der i chok og til offentlig beskuelse,« siger Anne Giehm.