Lyt til artiklen

En syrisk mand, bosiddende i Sverige, var angiveligt kontaktperson for den 21-årige mand, som i Tyskland er tiltalt for at planlægge terror i København. Det kom frem ved dagens retsmøde.

De planlagde et terrorangreb i København og kommunikerede via WhatsApp.

Navnet på den skandinaviske kontaktperson, “Moyad”, som den 21-årige syriske flygtning med navneinitialerne D.K. kommunikerede med inden sin anholdelse i november 2016, er tirsdag kommet frem i forbindelse med retssagen i Ravenburg i det sydlige Tyskland.

D.K sidder i disse dage på anklagebænken, tiltalt for at planlægge et terrorangreb i København.

Ifølge D.Ks eget vidneudsagn under retssagen kommunikerede han med Moyad via WhatsApp og med en anden person, der kalder sig Abu Maria, via Facebook Messenger.

Kobling til angreb i Malmø

Det er ifølge Berlingskes oplysninger lykkedes de tyske myndigheder at linke det svenske mobilnummer, som D.K. har været i kontakt med på WhatsApp, til en person i Malmø, som myndighederne mener, er Moyad. Han har tidligere indrømmet over for svensk politi, at han var indehaver af nummeret.

Den 30-årige mand har angiveligt været anholdt for et angreb på en shia-moske i Malmø i oktober sidste år. Han var tiltalt for at kaste to molotovcocktails ind gennem et vindue i bygningen, men blev i april frikendt i sagen på grund af manglende beviser.

Ifølge D.Ks eget udsagn modtog han instrukserne til forberedelse af angrebet i København, fordi Moyad selv var under overvågning sidste efterår.

Moyad, der ifølge Berlingskes oplysninger kom til Sverige i september 2015 med sin kone og søn fra Syrien, er ifølge den tyske statsanklager ikke på nuværende tidspunkt genstand for efterforskning – hverken i Danmark eller i Sverige.

Mens D.K. tidligere har formuleret det som om, han har været i kontakt med to personer i Skandinavien bosat i enten Danmark og/eller Sverige, opstod der under tirsdagens retsmøde forvirring om, hvorvidt Abu Maria og Moyad faktisk er samme person, da D.K. kom med modsatrettede forklaringer.

17.000 tændstikker i bagagen

D.K blev arresteret 20. november 2016, da han forsøgte at rejse til Danmark med en rygsæk, der indeholdt 17.000 tændstikker, syv batterier, fyrværkeri og seks walkie-talkier.

Han er anklaget for at planlægge et terrorangreb på et tætbefolket, men ikke navngivet sted i København.

Berlingske har spurgt Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark om, hvorvidt tjenesten er bekendt med D.K.s medsammensvorne. PET har ikke ønsket at kommentere sagen, så længe den fortsat kører.

Dommen ventes at falde onsdag i denne uge.

Berlingske er bekendt med D.K. og Moyads fulde navne, men da ingen af de to er dømt i den konkrete sag, vælger vi ikke at bringe navnene.