Sælgere har ofte urealistiske forventninger til prisen, viser ny undersøgelse. I knap hver anden bolighandel får køberen rabat.

Det er nemt at blive grebet af stemningen, når man som boligejer hører om danskere, der har scoret millioner af kroner på vilde bolighandler.

Men mange sælgere en blevet en tand for optimistiske i deres forhåbning om, hvad de kan få for deres bolig, viser ny undersøgelse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget blandt 220 forretninger.

I undersøgelsen svarer knap halvdelen, 46 procent af kædens franchisetagere, at sælgers forventninger til salgsprisen i øjeblikket er urealistiske, mens 51 procent mener, at forventningerne er realistiske. 4 procent svarer ved ikke.

Det viser sig også i udbudspriserne. I knap halvdelen af bolighandlerne er den realiserede handelspris lavere end udbudsprisen, oplyser Thomas Hovgaard, der er relationschef i Nybolig.

»Når det går godt på markedet, som det gør nu, så lader man sig rive med. Så vil man måske gerne have 200.000 kroner mere for huset,« siger Thomas Hovgaard fra Nybolig.

Skal have kunder i butikken

Han erkender, at mæglere kan have en tendens til at give sælgeren ret, for at få dem ind i butikken:

»Ejendomsmæglere lever jo af at sælge boliger, og hvis de ikke får noget på hylderne, får de jo ikke solgt noget. Så er det måske bedre at sige ja til sælgeren, og så kan man måske lave en aftale om at sætte prisen ned efter et par måneder,« siger Thomas Hovgaard.

Boligforsker Morten Skak er enig i, at boligsælgere i mange tilfælde har for høje forventninger til, hvad huset eller lejligheden skal koste.

»Det er udbredt, at man starter med noget højt, og så kan man jo se, hvordan det går. Vi hører jo  ofte om store boligprisstigninger, som udbredes til det meste af landet, og derfor kan der være folk, der har nogle urealistiske forventninger,« siger Morten Skak, der er lektor og boligforsker på Syddansk Universitet.

Han advarer dog sælgere om, at en urealistisk høj salgspris kan føre til lange salgstider.

»Det er også et spørgsmål om tid. Købere er jo forskellige, og nogle vil give lidt mere for den samme bolig end andre. Hvis man har for høje forventninger, vil det typisk tage endnu længere tid at finde den køber, der vil betale prisen,« siger Morten Skak.

Det sidste halve år er forventningerne til salgsprisen ifølge Nybolig steget. Mens 38 procent af Nyboligs forretninger vurderer, at forventningerne til salgsprisen er uændrede, mener 62 procent af forretningerne, at de blandt boligsælgere er blevet højere i løbet af 2017.

»Der er selvfølgelig tale om geografiske forskelle, hvor især boligejere i de store byer har en idé om, at deres bolig kan være mere værd end den pris, som mægleren vurderer med sit markedskendskab. Prisstigningerne i de store byer kan også have afsmittende effekt i områder med traditionelt lavere priser,« siger Thomas Hovgaard.