En strid om julebelysningen har ramt Nørrebrogade. Danmarks mest multi-kulturelle hovedgade fik dog lidt lys forleden - skaffet af muslimske Yildiz Akdogan.

Nul nisser. Nul julemænd. Nul polerede kugler. Julen har trange kår på berømte og berygtede Nørrebrogade i København. Forleden kom der dog lidt lys i mørket, da den muslimske folketingspolitiker Yildiz Akdogan (S) kunne sætte strøm til lyskæderne over Nørrebros Runddel - krydset, som deler den fire kilometer lange hovedgade.

Hun har samlet 28.000 kr. ind, og den lokale handelsforening har spædet 12.000 kr. til, som samlet er blevet brugt til at sætte fire lysguirlander med stjerner op.

»Det handler om signalværdien, fordi det er vigtigt, at der er noget i den her årstid, hvor det er koldt og mørkt, som vi kan være fælles om – og det kan vi med julebelysningen,« siger Yildiz Akdogan og fortsætter:

»Det er særlig vigtigt her på Nørrebro, fordi bydelen ikke skal stemples som et sted, hvor beboerne ikke gider julen, bare fordi der bor mange indvandrere. For sådan forholder det sig ikke – det er en mangfoldig bydel.«

Julebelysningen - eller manglen på samme denne december - er en speget sag på Nørrebro. Normalt prydes hele Nørrebrogade af julelys for i alt 250.000 kr., men kassen hos Nørrebro Lokaludvalg, som normalt støtter julebelysningen med 120.000 kr., var tom, da ansøgningen kom i år. Det indledte en strid, hvor lokaludvalget og den lokale handelsforening beskyldte hinanden for at sabotere julebelysningen.

Handler ikke om tro

»Ansøgningen er sendt for sent,« sagde lokaludvalget.»Vrøvl, julen kommer hvert år,« sagde svarede Handelsforeningen. Samtidig blev striden omdrejningspunkt for en debat om danske værdier og traditioner, da den indvandrerkritiske organisation ‘For Frihed’ - tidligere Pegida - valgte at afholdt en demonstration mod fraværet af julepynt. Det endte i kaos og blå blink, da anti-demonstranter fra organisationen ‘No Pegida’ mødte dem på gaden. Men trods 11 anholdelser, var der stadig mørkt på ingen julepynt over Nørrebrogade. Langt de fleste steder i landet er det handelsstandsforeningen i byen, som sørger for hyggelig belysning i juletiden. Men det kan Nørrebros forretningsliv ikke mønstre på grund af dens butiksstruktur.

Dertil kommer det faktum, at kun 26 pct. af butikkerne bidrog til betalingen af julebelysningen sidste år, forklarer formand for Handelsforeningen Hans Mejlshede. Uden at nævne navne, retter han en bredside mod nogle af de store spillere i forretningslivet på Nørrebrogade.

»Det er simpelthen for ringe, at butikker, som har så meget af deres omsætning omkring juletid, ikke vil bidrage,« siger Hans Mejlshede.

Han understreger dog, at det er størrelsen og omsætningen hos de enkelte butikker, der er afgørende for, om de bidrager til julebelysningen – ikke trosretning.