Dyreværnsorganisationen Anima brød sidste år ind på 34 minkfarme. I år er de indstillet til at modtage over 60.000 kr. i tipsmidler af Kulturministeriet.

Det er kulturminister Per Stig Møller, der skal fordele over otte mio. kr. i tipsmidler til humanitære, velgørende og almennyttige formål. 161 organisationer og foreninger er blevet indstillet, heriblandt Amnesty International, Kræftens Bekæmpelse – og dyreværnsgruppen Anima. Og det får Kristian Thulesen Dahl (DF) til at stejle. Han er formand for Finansudvalget, der skal godkende fordelingen af tipsmidlerne.

- Vi er nogle i Finansudvalget, der mener, det er forkert at støtte organisationer, der har erkendt, at de har et medansvar i kriminelle handlinger, siger han.

Vil mødes med Thulesen Dahl

Anima har åbent erkendt, at de stod bag såkaldte 'uanmeldte kontroller' på 34 minkfarme for at filme dyrenes forhold. Optagelserne blev brugt til TV2-programmet Operation X. Sagen bliver stadig efterforsket af politiet, og en eventuel dom for ulovlig indtrængen vil først falde senere på året.

Hos Anima vækker det undren hos kampagnechef Joh Vinding, at Kristian Thulesen Dahl vil nægte dem tipsmidler, selvom der ikke er faldet en dom.

- Hvis de har nogle bekymringer, synes jeg, de burde undersøge det nærmere og tale med os. Vi vil gerne svare på deres spørgsmål, siger Joh Vinding.

Fik 269.946 kr. af staten

Sidste år modtog Anima i alt 124.946 kr. i tipsmidler og yderligere 145.000 kr. fra Justitsministeriets dyrevelfærdspulje. Og pengestrømmen kan fortsætte, så længe der ikke er faldet dom i sagen. Anima lever nemlig op til alle de formelle krav.

Finansudvalget skal godkende den samlede liste på 161 organisationer og kan ikke sige nej til enkelte på listen. Derfor håber Kristian Thulesen Dahl, at Per Stig Møller vil trække det tilbage og udarbejde en ny liste, hvor Anima ikke er med.

Kan ikke gøre noget

Men så nemt er det desværre ikke. For når man lever op til de formelle krav, er man berettiget til pengene, og Per Stig Møller kan ikke selv vælge og vrage mellem de organisationer, han mener skal støttes. Men sagen piner ministeren.

- I lyset af den debat, der har været om dyreaktivisternes metoder, er jeg da også bekymret. Jeg nærer intet ønske om at støtte personer eller foreninger, der bevidst bryder landets love, skriver han til B.T. i en mail.

- Jeg har derfor i den nuværende situation ingen mulighed for at ændre på tildeling af støtten, men har bedt mine embedsmænd se på, om man fremadrettet skal ændre den metode, hvormed midlerne bliver fordelt, slutter Per Stig Møller.

Dyreaktivister bruger mange opfindsomme metoder for at gøre opmærksom på deres sag. Damen her støtter dyreværnsorganisationen Peta i Australien. Hun og hendes forening får dog næppe del i lottomillionerne down under.