Claus Møller mener ikke, at hans datters privatskole overholdt FNs børnekonvention, da skolen bortviste datteren. Derfor har han klaget til Ombudsmanden og Undervisningsministeriet.

Det var i november, og det var den næstsidste dag i New York på 10. klasses studietur. Hun var sammen med en veninde på shoppingtur i et indkøbscenter. De to piger hyggede sig uden lærere og klassekammerater i nærheden. Lommepengene var ved at være brugt, men de mange tilbud fristede stadig.

Så var det, hun gjorde det. Stjal fire par underbukser, som var på tilbud til 40 dollar.

Det blev begyndelsen til et mareridt for familien.

Hun nåede ikke langt, før en butiksdetektiv greb fat i hende. Hun blev lagt i håndjern, ført væk gennem butikscentret, blev kropsvisiteret, ført til en politibil og kørt til stationen. Derefter blev hun igen kropsvisiteret og sad flere timer alene i et fængsel, før hun blev ført til forhør i håndjern.

Hun tilstod alt. Lærerne blev tilkaldt, og hun blev sat på fri fod.

Bortvist uden dialog

Næste dag rejste klassen hjem. Claus Møller hentede sin datter i lufthavnen. Det var lørdag. Hun var helt stille, dybt ulykkelig og i chok. Hun havde ondt i sjælen og kunne ikke sove om natten.

Mandag morgen ringede telefonen. Det var skoleleder Knud Erik Schack Madsen fra Stenhus Kostskole, der var i røret. Han fortalte, at skolen havde besluttet at bortvise Claus Møllers datter med øjeblikkeligt varsel på grund af butikstyveriet.

»Det, der skete i New York, skyldtes min datters dumhed. Det var forkert af hende, og vi har brugt rigtig meget tid på at tale om det i familien,« forklarer Claus Møller, der er far til fem børn.

»Privatskolerne har lov til selv at bestemme, hvilke elever de vil have. Men jeg blev rigtig vred over, at rektor overhovedet ikke tog initiativ til en dialog mellem skolen og os. Der var intet samarbejde, vores datter er slet ikke blevet hørt, før hun blev smidt ud. Han inddrager os ikke til dialog, og det er dét, der gør mig rasende,« siger Claus Møller.

Dømt skyldig ved retten i New York

Sidste forår udsendte Undervisningsministeriet to vejledninger til de frie grundskoler om, at skolerne ifølge FNs Børnekonvention skal høre børn i sager, der vedrører dem selv, og at barnets synspunkter skal have vægt. Ministeriet udarbejdede vejledningerne, fordi ombudsmanden i 2014 på baggrund af to konkrete sager bad ministeriet overveje, hvordan børns rettigheder sikres, når frie grundskoler bortviser elever.

Claus Møller har klaget til både Ombudsmanden og til undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der har bedt ministeriets Styrelse for Undervisning og Kvalitet om at undersøge sagen.

Claus Møller er ellers stor tilhænger af privatskolerne og især af Stenhus Kostskole.

»Alle vores børn har gået der, og lærerne er virkelig dygtige. Det er ikke skolen, jeg har noget imod, men rektors måde at håndtere denne sag. Jeg håber, at sagen kan få andre forældre, der indskriver deres børn på privatskole, til at tænke på, at det her kan ske. Det foregår ikke ligesom i folkeskolen. Det stod først rigtig klart for mig, da jeg begyndte at sætte mig ind i reglerne, men det er ikke lige det, man tænker på, når man sætter sine børn i privatskole,« siger Claus Møller.

Den 28. december blev Claus Møllers datter kendt skyldig i butikstyveri ved retten i New York på 100 Centre Street i New York. Dommen får ikke yderligere konksekvenser for hende, og hun kan frit besøge USA igen. Hun har det godt i dag og går på en anden skole.

Ministeriet godtager skolens forklaring

Berlingske har talt med skoleleder Knud Erik Schack Madsen fra Stenhus Kostskole. Han ønsker ikke at kommentere den konkrete personsag, men Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Undervisningsministeriet har den 12.april meddelt, at de tager skolens redegørelse om forløbet til efterretning og ikke foretager sig yderligere i sagen.

Stenhus Kostskole oplever et par sager med bortvisninger om året.

»Der er ind imellem nogle vanskelige sager, hvor vi som skolemyndighed står i et dilemma, når vi skal tage stilling til, om vi skal tage hensyn til det enkelte barns tarv eller varetage de andre børns tarv. Under tiden vil barnets tarv være kollektivet, altså de børn, der er tilbage på skolen,« siger han.

Knud Erik Schack Madsen oplyser, at de nye vejledninger til privatskolerne om FNs Børnekonvention generelt har skærpet Stenhus Kostskoles opmærksomhed på barnets ret til at blive inddraget.

»Barnet skal have forståelse og viden om, hvad der sker. Vi har gjort det, vi skal i denne sag. Men jeg tænker da på, om vi kan blive bedre til kommunikationen, så vi kan undgå at komme i situationer som denne, hvor forældrene ikke har fået forståelse for, hvorfor vi har handlet, som vi har. Der er et eller andet i kommunikationen med forældrene, der ikke har været godt nok. Det er en udfordring for os, og vi ser på, hvorfor det er gået galt,« siger Knud Erik Schack Madsen.