Prins Henrik sov stille ind på Fredensborg Slot tirsdag den 13. februar kl. 23.18.

Det oplyste Kongehuset i en pressemeddelelse natten til torsdag.

Inden længe skal prins Henrik begraves, men inden det ligger en masse arbejde og venter for Kongehuset:

»Der går et stort maskineri i gang nu, hvor de sætter det hele i værk. De får kontaktet folk og planlægger både privat, men også offentligt,« siger, adjunkt og kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen.

Han oplyser desuden, at prins Henrik sandsynligvis vil blive lagt på såkaldt castrum doloris. Castrum doloris - der på latin betyder 'smertens leje' - indebærer, at eksempelvis royale afdøde fremvises i en lukket kirke for offentligheden.

Læs også: Nekrolog: Henrik VAR hele Danmarks konge

På den måde kan befolkningen altså komme og sige farvel til den afdøde. Castrum doloris er en tradition i Danmark, og således lå Dronning Ingrid også tre dage på 'smertens leje' i Christiansborg Slotskirke, da hun i 2000 afgik ved døden.

Når - og hvis - prins Henrik har ligget i castrum doloris, skal han begraves, og her er det umiddelbart svært at spå om, hvor han kommer til at ligge:

»Han har jo ikke meldt ud, hvor han vil begraves, så det kender vi ikke til. Det kan dog tænkes, at det bliver oppe ved Fredensborg Slot,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også: Prins Henrik er død: Reaktionerne strømmer ind

Også Fredensborg Slot bliver nævnt som en mulighed af Søren Jakobsen, der er forfatter til flere bøger om kongehuset:

»Der er Holmens Kirke, hvor regentparret blev gift, og så er der jo også en kirke oppe ved Fredensborg Slot. Det er de to åbenlyse muligheder, men det er et gæt. Det er jo en familiehemmelighed, der ikke er blevet røbet. Han har jo fortalt, at han ikke vil begraves med dronningen i Roskilde Domkirke, men den beslutning kan han jo også have lavet om« fortæller Søren Jakobsen, der vurderer, at kun de allernærmeste kender til prinsens beslutning.

Han fortsætter:

»Jeg vil tro, at det bliver en offentlig begravelse. Han har jo faktisk været dronningens mand siden 1967, så det bliver en begravelse med fuld rulle. Det er jeg overbevist om.«

Onsdag morgen kl. 8 gik alle flag ved Amalienborg Slotsplads på halvt