Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Kommune betaler for aktiviteter på forladt adresse

Foreningen bag en moske i Aarhus, som flere gange er sat i forbindelse med terror og hellig krig, har det seneste år modtaget økonomisk støtte til påstående fritidsaktiviteter på en adresse, som foreningen end ikke har adgang til. Det viser en en række dokumenter, som BT har fået aktindsigt i.

Foreningen Lighed og Broderskab har siden midten af 90’erne drevet en af landets mest kontroversielle islamistiske bedesteder på adressen Grimhøjvej 15 ved Gellerupparken i det vestlige Aarhus. I begyndelsen af januar sidste år blev lokalerne dog rømmet, da både brugere og imamer foretrak en ny moske drevet af en udbrydergruppe med sin egen organisation og større rammer længere oppe ad vejen. I den forbindelse blev det gamle lejemål overdraget til ejeren og låsene skiftet ud. Alligevel afleverede foreningens ledelse næsten tre måneder senere en ansøgning om fornyet offentlig støtte til aktiviteter på den nu tomme adresse til Aarhus Kommune. I ansøgningen, som BT er i besiddelse af, bad foreningen om støtte til blandt andet lilleputfodbold, bordtennis, billard og sløjdundervisning i lokalerne frem til 30. juni 2014. Hos kommunen blev ansøgningen imødekommet uden spørgsmål. Derfor udbetales den såkaldte aktivitetsstøtte den dag i dag stadig til foreningen.

Det er vanvittigt, mener Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen.  
  

- Det er ikke til at holde ud at høre på, at sådan noget kan forekomme. Vi har kommuner, hvor der sidder et hav af embedsmænd, og de skal altså fange sager, hvor der så oplagt bliver snydt og bedraget med offentlige midler. Alle røde lamper skulle blinke. Det her virker simpelthen rystende naivt, siger han.

Også i Aarhus Byråd rystes der på hovedet. Her krævede Venstre allerede i 2006 et totalt stop for udbetaling af økonomiske tilskud til foreninger, der driver moskeer og andre bedesteder. I den forbindelse pegede partiet på netop Lighed og broderskab som et eksempel på en forening, der ikke burde få offentlige midler.

- Der er gået otte år siden, vi lancerede det her krav. Det er fuldstændig utilgiveligt, at der tilsyneladende ikke er sket noget siden, siger Hans Skou, der er gruppeformand for Venstre i Aarhus Byråd.

Han forlanger nu en redegørelse om forløbet fra kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R). Samme krav blev tidligere onsdag fremsat af de konservative i byrådet. Det skete efter, at BT kunne afsløre, at foreningen Lighed og Broderskab efter alt at dømme heller ikke inden rømningen af den gamle moske har gennemført en lang række af de aktiviteter, foreningen har fået mere end 1,3 millioner kroner i tilskud til. Således har foreningen i flere år blandt andet fået tilskud til ugentlig lilleputfodbold og sløjdundervisning på Grimhøjvej 15, hvor der hverken findes fodboldbane eller værksted.

Fadi Abdallah, som er nuværende formand for Lighed og Broderskab, afviser, at foreningen har snydt sig til tilskud. Han siger, at de aktiviteter, som ifølge talrige underskrevne ansøgninger er afviklet i moskeen, har fundet sted. Ifølge formanden er det blot sket andre ikke nærmere definerede steder.

Fadi Abdallah siger samtidig, at Lighed og Broderskab har kunne bruge lokalerne på Grimhøjvej 15 ‘langt ind i 2013’, hvorfor de seneste tilskud ifølge ham er berettigede.
Den oplysning modsiges dog af dokumenter og flere centrale kilder, som imidlertid ikke ønsker at stå frem med navn af frygt for hævnaktioner. 

Finder Aarhus Kommune, at en del af tilskuddene er udbetalt uberettiget, er Lighed og Broderskab ifølge Fadi Abdallah klar til at betale pengene tilbage.

Selvom både imamer, ledere og brugere i vid udstrækning er de samme, har foreningen Lighed og broderskab på papiret intet at gøre med den tilbageværende moske på Grimhøjvej 7 i Aarhus. Denne moske drives af en fond og får ingen offentlige tilskud, da den ikke hævder at tilbyde såkaldt folkeoplysende fritidsaktiviteter.

Andre læser også