Tre dage efter årtiers værste skybrud i hovedstaden døjer indbyggere, handlende og turister stadig med de sidste skvulp, som man vist kun kan tackle på en måde.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Det er sgu stadig vand over det hele. Vi bliver aldrig færdige med dette her, siger en lille, tæt fyr fra rampen af en stor varevogn, der er bemandet med en mindre hær af affugtere. Hjørnet af Pilestræde og Silkegade i indre København er et tumultarisk virvar af leverancer til nødstedte butiksejere. Jesper Lindebæk fra Skade Service Gruppen læsser to fugtkæmpere mere ud på rampen, og vender sig mod makkeren inde i bilen. - Var de de sidste? - Nej nej, de skal have fem mere, kommer svaret inde fra bilen. Natten til lørdag oplevede man flere steder i landet det værste skybrud i mands minde. Selvom regnen for længst er stoppet og vejrudsigten for de næste dage er blid som Cumulusskyer, er det langt fra alle, som har fået tørre fødder.

Kulturarven i fare

Affugterne skal ind til antikvar Herman H.J. Lynge og Søn. Der er våde fødder det mindste problem. Butikken, som er en af Københavns ældste, sælger antikvariske bøger til stykpriser i millionklassen, og er internationalt anerkendt for sin samling. Uheldigvis har de også en kælder. I weekenden trængte et uoverskueligt antal liter vand ind gennem kloaknettet, og selvom der nu bare er pytter tilbage på kældergulvet, truer de stadig med at ødelægge kælderetagens nær uvurderlige lekture. En ram, fugtig stank betydeligt tungere end gennemsnitsantikvariatet bærer vidne om alvoren for William Schneider, som render lidt småkonfus rundt i butikken blandt tårnhøje bogstakke i den jordslåede ende af farvespekteret. Prøver at få kontrol over situationen. - Jeg tror faktisk ikke, vi har strømstik til dem alle sammen, siger han om sin lille horde af fugtsugende redningsmænd, som venter ude på gaden.
Et forhåbningsfuldt skilt lidt længere nede af gaden. Ved siden af stikker tyk slangen fra endnu en nævenyttig affugter, som skal gøre sit til at efterkomme det halve løfte.
Et forhåbningsfuldt skilt lidt længere nede af gaden. Ved siden af stikker tyk slangen fra endnu en nævenyttig affugter, som skal gøre sit til at efterkomme det halve løfte.
Vis mere
I forbindelse med skybruddet har forsikringsselskaber, håndværkere og andet krisepersonel måtte aflyse sommerferier, opstøve affugtere fra det meste af Nordeuropa, og i øjeblikket er vikarer og al disponibelt mandskab sendt i arbejde både hos TopDanmark og Skade Service Gruppen. Men selvom skaderne fra de 100 til 150 millimeter regn lettest kan gøres op i tabt fortjeneste, arbejdstimer og kvantum affugtere, mærker også andre end byens handlende de sidste stænk fra skybruddet.

Kastellet er faldet

- Ja det er jo ret meget pres på, siger Ole Kjær fra Det Lokale Støtteelement under Forsvarets Bygge- og Etablissementstjeneste, som til daglig tilser volde og bygninger på Kastellet ved Esplanaden. - Der er en del turistledere, som har ringet og spurgt kommandanten, hvornår de kunne komme ind igen, fortætter han om en af Københavns fremmeste attraktioner, som i disse dage holder lukket for de ellers dagligt små 400 turister. Som mod tysken i 1940 og englænderne 1807 måtte Kastellet også give efter. Vandmasserne var så massive, at en cirka 30 meter lang passage på Kongens Bastion gled ned af volden, og de historiske bygninger inden for voldene skal nu gennem en større renovering.
Ved den lukkede hovedindgang står en garder og vogter over træbroen ind i fæstningen. Han må skuffe den konstante strøm af turister, hundeluftere og motionister med nederlaget mod vandmasserne, og folk må tage til takke med at nyde solen fra en interimistisk miniputvold uden for anlægget.

Har ramt hele byen

Den tunge regn har i efterspillet udviklet sig i retning af flere og flere plager - også for københavnerne. Visse steder er mobilnettet stadig ustabilt, flere har ikke varmt vand, og som om det ikke skulle være nok, er levende rotter begyndt at vælte ud af de overfyldte kloaker. Som en særlig, dansk udgave af de ti plager. - Det var jo totalt Titanicstemning hernede, siger restauratør Anders Aagaard i Madklubben i Store Kongensgade om aftenen. Lørdag aften fik han et dommedagsagtigt opkald fra sin finske restaurantchef, mens vandmasserne begyndte at strømme ind i en fyldt restaurant. Finnen, som øjensynligt gør sig bedre udi gastronomi end krisekommunikation, gjorde sig kun forståelig i lakoniske vendinger om: Vand, kælder og katastrofe. Efterfølgende måtte personalet genne alle de spisende københavnere ud i regnen ledsaget af knitrende elinstallationer. - Folk blev bare ved med at spise, og jeg tror ikke rigtig, at folk forstod, hvor alvorligt det kunne have været blevet, siger Anders Aagaard, som ejer flere restauranter i Indre By. Om end en mindre katastrofe for gæsterne, er den er det for ham.

Og kuren er...

I dag er der større eller mindre skader i alle restauranterne. Han er ved at gennemgå skader med taksator på Store Kongensgade. Gulve, der er begyndt at slå sig. Ødelagte stole og bænke. Selvom restauranten allerede er genåbnet, er den ramt af en lugt, Bo Bech under normale omstændigheder kun ville have et fnys tilovers for. - For mig er det jo en mindre katastrofe, og det kommer til at koste adskillige millioner i sidste ende, siger han med slet skjult henvisning til taksatoren. - Men der er jo ikke så meget at gøre ved det. - Det er også den helt rigtige indstilling, siger taksator Søren Lind fra Topdanmark, som virker alt andet end ærgerlig over den kæmpeudskrivning, Anders Aagaard vil blive for firmaet de næste par måneder. - Der er jo ikke noget ræsonnement i det. Det er jo Moder Natur, siger Anders Aagaard fra en af sine andre restauranter i Admiralgade. Ligesom restauratøren er nogle kokke stadig i færd med at gøre det samme som chefen - om end i mindre skala. Det eneste, der rent faktisk er at stille op:
- Det handler bare om, at tage fat om problemet og få det ordnet. Lige nu betyder det at få alt tørt, så vi kan komme op på hesten igen, siger Anders Aagaard med en hovedrysten.