Med en tocifret milliongæld arbejder mæglerparret Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard stadig på at nedbringe den enorme gæld, de stod med efter bolig- og finanskrisen

I 00’erne kunne Peter Norvig fra sin faste plads i VIP-loungen i Parken nyde såvel magten som prestigen ved at være en af de mange nyrige ejendomsmæglere, der tjente styrtende på det buldrende boligmarked.

I dag er pengene tabt, pragtvilla og millionformue er skiftet ud med lejebolig og et liv som lønmodtager. Og gælden kommer det til at tage mange år at afdrage. Det fortæller Peter Norvig i dag i et interview til BT her ti år efter, at boligboblen brast og friværdifest blev til økonomiske tømmermænd.

»Det har været megahårdt, og for os har der kun været én løsning. Og det har været at knokle sig ud af det. Bare blive ved og ved. Vi arbejder mere end de fleste mennesker, og det er vi bare blevet ved med. Men jeg skal da ærligt sige, at det er en hård tid, vi har været igennem,« siger 55-årige Peter Norvig til BT.

»Jeg tør ikke spå om, hvornår vi er gældfri. Jeg har før været uheldig med at spå, men der kommer til at gå mange år,« siger han.

Stemmen er energisk, og umiddelbart er det ikke til at høre, at han og konen Hanne Nørrisgaard de seneste ti år har været igennem en enorm økonomisk og personlig rutsjetur.
Finanskrisen ramte

Med 22 Nybolig-butikker sad Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard ellers på første parket, da de danske ejendomsmæglere i 00’erne kunne tjente styrtende med penge på stigende boligpriser og en efterspørgsel på ejerboliger, som syntes umættelig.

Men i 2006 vendte boligmarkedet pludseligt, og i 2008 kom finanskrisen.



Peter Norvig fortæller, at deres mæglervirksomhed i 2005 solgte mere end 2.000 boliger. I 2006 solgte de kun 56.

I dag er livet som millionær erstattet af tocifret milliongæld og lejebolig i Holte. En mere ydmyg tilværelse, og familiens år 0 var i 2012, hvor Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard  afhændede deres 22 Nybolig-butikker og stiftede ejendomsmæglerfirmaet Living Homes, der har specialiseret sig i projektsalg.

Og noget tyder på, at parret er ved at lykkes med at banke en ny forretning op. Lige nu står de bl.a. for salget af spritnye lejligheder ud til Damhussøen i Rødovre og på Islands Brygge i København.

Endnu giver virksomheden ikke overskud, og egenkapitalen på lige over en million kroner er heller ikke prangende. Men omsætningen er stor, og lige nu er der 20 ansatte. Af regnskabet fremgår det også, at der i 2015 blev hevet 13,5 millioner kroner ud til personaleomkostninger. I den pulje er der også lønninger til Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard, som gennem firmaet arbejder gælden af som almindelige lønmodtagere.

De ejer nemlig ikke selv firmaet. Det gør familien til rigmanden og revisoren Carsten Gottschalck, der i 2012 lagde et tocifret millionbeløb for, at Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard kunne afhænde deres 22 Nybolig-mæglerbutikker. Siden er Carsten Gottschalck død, og nu er det familien, som har tilgodehavendet.

Vil rejse sig igen


Hvordan er det at sidde med milliongæld nu efter at have været så velhavende, som I var?

»Nu er det jo ikke nogens skyld, at vi landende der, hvor vi gjorde. Det er vores egen skyld, at vi drev Nybolig-butikkerne, som vi gjorde. Og derfor er det også vores eget ansvar at få gælden ud af verden. Vi skulle have sparet nogle flere penge op dengang, men det gjorde vi altså ikke.«

Som et symbol på deres rigdom købte Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard i 2002 pragtvillaen ‘Villa Tusculum’ ud til Bagsværd Sø for 45 millioner kroner. På daværende tidspunkt var det Danmarks dyreste villa. I februar 2013 blev den solgt til den tidligere Oticon-direktør Lars Kolind for 45,5 millioner kroner. Og selvom selve salget gav et lille plus, så var der gæld og pant i huset for 66 millioner kroner. Huset var en bet for parret, da forretningerne begyndte at gå dårligt i 2006. Alene i faste udgifter kostede huset 80.000 kroner i ejendomsskatter, el, vand og varme.



Desuden havde parret bundet en del af deres formue op på aktier. Med både boligkrise og finanskrise forsvandt deres formue og indtægtskilder på få år.

Oveni kom den dårlige omtale af parret. Blandt andet blev Hanne Nørrisgaard i 2005 kritiseret for sin rolle i den såkaldte Sadolin-parken sag, hvor prisen på nogle lejligheder blev opjusteret efter, at kunderne havde skrevet under på købskontrakten. Det viste sig efterfølgende, at hun både var ejendomsmægler på projektet og medejer af ejendommen. En dobbeltrolle, som hun fik en bøde på 75.000 kroner for af Dansk Ejendomsmæglerforenings etiske råd. Efterfølgende blev hun dog frikendt i byret og landsret.

Lever samme liv som før


Hvordan har jeres liv ændret sig siden dengang?

»Jeg tror, at mange har haft et andet virkelighedsbillede af os end det, som var virkeligheden. Hanne og jeg har aldrig nogensinde rejst 22 uger om året eller spist på dyre restauranter eller gået på fine diskoteker.

Det mest ekspansive, vi har gjort, var, da vi købte vores hus ned til Bagsværd Sø. Så egentlig er vores liv ikke så markant anderledes, end det var dengang. Vi har aldrig været ekstravagante på den måde. Forskellen er selvfølgelig, at vi dengang kunne gøre, hvad vi ville økonomisk. Og det kan vi ikke i dag. Nu skal jeg kigge på min lønseddel hver måned for at se, om der er penge nok.«



Hvad har I lært?

»At vi ikke nødvendigvis skal have flere butikker og blive større. At penge skal sættes til side og bruges til at betale gæld og ikke nødvendigvis investeres. For selvom jeg ikke tror, at vi kommer i en situation med en pludselig boligkrise som i 2006, så skal man være rustet til det. Derfor kan vi med den nuværende konstruktion også let skære i omkostningerne i vores virksomhed.«

»Og målet er at eje Living Homes, når vi engang er gældfri,« siger Peter Norvig.

Seneste møgsag

Selvom Peter Norvig og Hanne Nørrisgaards mæglerprojekt igen er i gear, så får parret stadig kritik for deres metoder.

Blandt andet har Living Homes-kunder været vrede over, at de har haft svært ved at få deres depositum tilbage, hvis ikke ejendomsprojekterne blev til noget.

Artiklen fortsætter under billedet

Denne ejendom tilhørte ejendomsmæglerne Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard, men som parret af økonomiske grunde ikke længere ejer. Ejendommen blev solgt for 45,5 mio. kr..
Denne ejendom tilhørte ejendomsmæglerne Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard, men som parret af økonomiske grunde ikke længere ejer. Ejendommen blev solgt for 45,5 mio. kr.. Foto: Bjarke Ørsted
Vis mere


I Disciplinærnævnet for ejendomsmæglere fik Peter Norvig således i 2015 en bøde på 50.000 kroner for at tilbageholde to kunders depositum på 85.000 kroner, selvom de skulle have det tilbage.

Ifølge sagen fra Disciplinærnævnet lød forklaringen fra Living Homes, at det skyldtes, at den ansvarlige medarbejder for udbetalingen blev syg og senere døde. Først efter at en journalist kontaktede Living Homes, blev de 85.000 kroner betalt tilbage. Peter Norvig vil dog ikke kommentere sagen yderligere, da årsagen var et dødsfald, som han ikke ønsker at træde rundt i. Han tilføjer, at det er en gammel sag, og at alle kunder har fået deres depositum tilbage.

Så rige var de

Peter Norvig er 55 år og har siden 1990’erne drevet ejendomsmæglervirksomhed sammen med sin kone Hanne Nørrisgaard, der er i dag 47 år.

Parret var en del af  Nybolig-kæden. Frem til 2006 opbyggede de en stor formue ved hovedsageligt at sælge projektlejligheder. I alt havde de 22 butikker og 120 ansatte.

Fra 1997 til 2007 sad Peter Norvig også i bestyrelsen i Parken, og han var på et tidspunkt også formand.



Efter først boligkrisen og finanskrisen i 2006 og 2008 tabte de hele formuen på gulvet, og i 2013 måtte de sælge deres pragtvilla Villa Tusculum for 45,5 millioner kroner. Belåning i huset, fejlagtige aktieinvesteringer og flere år med millionunderskud betød efterfølgende, at de måtte levere deres forretning tilbage til Nybolig. Rigmanden og revisoren Carsten Gottschalck hjalp parret ved at betale et tocifret millionbeløb.

I 2012 stiftede parret ejendomsmæglervirksomheden Living Homes med Carsten Gottschalck som ejer, og siden hans død i 2015 har den efterladte familie ejet virksomheden.

Efter ufrivillig abort


I 2010 kunne Hanne Nørris­gaard fortælle til BT, at hun havde fået en ufrivillig abort. Ifølge hende selv blandt andet på grund af stress forårsaget af parrets økonomiske krise.

Barnet var et brændende ønske for Hanne Nørrisgaard og Peter Norvig, der på daværende tidspunkt havde en datter på syv år, og Hanne Nørrisgaard havde passeret 40 år.

Familien voksede


»Jeg vil rigtig gerne have haft et barn et mere. Det var så lykkeligt, at det lykkedes at blive gravid i efteråret, men fordi jeg arbejdede så hårdt, aborterede jeg i december omkring juletid,« sagde Hanne Nørrisgaard til BT i april 2011.

I dag kan parret dog notere sig en børneflok på tre piger, der nu er mellem 3 og 13 år, fortæller Peter Norvig.

»Et eller andet skulle vi jo bruge tiden på, efter at krisen satte ind, så det er der kommet flere børn ud af,« lyder det fra Peter Norvig.