Tre år efter Se og Hør-sagen så dagens lys, har Janni Spies og datteren Michala Kjær sagsøgt udgiveren Aller Media A/S og en tidligere chefredaktør. Og måske er der endnu en sag på vej.
Janni Spies og Michala Kjær har erklæret Aller Media A/S, der står bag ugebladet Se og Hør, og tidligere chefredaktør Kim Henningsen, åben krig. De to kvinder har således sagsøgt bladgiganten og den tidligere ugeblads-boss tre år efter, at Se og Hør-sagen sendte chokbølger gennem dansk presse. Det oplyser kvindernes advokat John Korsø Jensen.
»Jeg kan bekræfte, at der er anlagt en sag mod Aller Media og Kim Henningsen, fordi han var chefredaktør på det tidspunkt, hvor de ting, der relaterer sig til mine klienter, fandt sted,« siger John Korsø Jensen.
Hvad lyder kravet på?
»Jeg har ikke flere kommentarer.«

Se og Hør-sagen eksploderede i de danske medier, da BT i foråret 2014 med afsæt i bogen ‘Livet, det forbandede’ af tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen kunne fortælle, at ugebladet i flere år via en hemmelig kilde havde overvåget kendte og kongeliges brug af kreditkort. Med de fortrolige oplysninger i hånden kunne Se og Hørs journalister finde de kendte, når de eksempelvis var på rejse. Nogle af de kendte, der fik deres kreditkort-oplysninger overvåget, var den i dag 54-årige Janni Spies og hendes datter, den i dag 28-årige Michala Kjær.

Sidste sensommer og efterår udspillede det første retslige efterspil sig ved retten i Glostrup, vest for København. Her blev Aller Media A/S idømt bøder for i alt 10 mio. kr.. Derudover blev tidligere ugebladschefer som f. eks. Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, ‘tys-tys-kilden’, der leverede kreditkortoplysningerne, Peter Bo Henriksen, samt de to journalister Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping, som havde kontakten med den ‘tys-tys-kilden’, også dømt. Én person blev frikendt, nemlig den tidligere udgiverdirektør i Aller Media A/S, Per Ingdal, som var konstitueret chefredaktør på Se og Hør i perioden mellem Henrik Qvortrup og Kim Henningsen.

Det var Henrik Qvortrup, der i 2008 indgik aftalen med den hemmelige kreditkort-kilde, der var it-specialist og som via sit arbejde kunne tappe oplysningerne fra det daværende PBS’ (i dag Nets,  red.) systemer. Samarbejdet fortsatte under Kim Henningsens ledelse frem til 2011, hvor det ophørte.

John Korsø Jensen, hvilke overvejelser har der været i forhold til at anlægge sagen?

»Der har ikke været andre overvejelser, end der skulle fremskaffes noget materiale, og det er så sket nu,« siger han.

Hvad sker der nu?

»Der skal komme et svarskrift fra de sagsøgte, og det tror jeg kommer en af de nærmeste dage, hvis jeg ikke husker galt i forhold til fristerne. Nu er sagen anlagt, de må komme med deres svar - og så må vi se på det,« siger John Korsø Jensen.

Advokat Brian Larsen, der repræsenterer en række kendte danskere, som også fik deres brug af kreditkort overvåget, oplyser, at han har modtaget en række af akterne fra politiet og nu er i gang med at gennemgå dem til eventuelt fortsættelse af civilt søgsmål. Dermed kan det ikke udelukkes, at Aller Media A/S og eller andre af sagens hovedpersoner bliver mødt af krav udover det, der er rejst af Janni Spies og Michala Kjær.

Kvindernes presserådgiver, Signe Sehested, Lund fortæller, at de ikke ønsker at udtale sig om sagen.

Ingen kommentarer

Kåre Pihlmann, der er advokat for tidligere chefredaktør på Se og Hør Kim Henningsen bekræfter, at man har modtaget en stævning:

»Jeg kan bekræfte, at der er et søgsmål, og at der er rejst et økonomisk krav mod Kim. Jeg ønsker dog ikke på nuværende tidspunkt at udtale mig om sagen, da det stadig er meget foreløbigt.«

Advokaten ønsker ligesom John Korsø Jensen heller ikke at oplyse, hvor stor størrelsen på det økonomiske krav er.

Aller Media A/S’ advokat i sagen, Martin Dahl Pedersen, oplyser i en skriftlig kommentar til BT, at virksomheden afventer det videre forløb.

»Stævningen behandles indtil videre skriftligt ved retten under de helt sædvanlige procedurer herfor, hvor alle parter har mulighed for at præsentere deres synspunkter i sagen. Så må vi derefter se, hvordan det videre forløb bliver,« skriver Martin Dahl Pedersen, advokat hos Kromann Reumert.

Aller Media A/S ønsker ikke at udtale sig yderligere i sagen.

Sagen kort

28. april 2014 bragte BT den første artikel om Se og Hørs såkaldte tys-tys-kilde, der kunne levere fortrolige oplysninger om kendtes og kongeliges brug af kreditkort. Sagen udsprang af tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussens fiktive roman ‘Livet det forbandede’ om hans år på ugebladet.

Sagen førte til interne undersøgelser hos både Aller Media A/S og Nets (det daværende PBS), hvor kreditkortoplysningerne blev taget fra. Ved retten i Glostrup faldt der sidste år domme i sagen.