Ansatte på Canadas ambassade i København fortæller om illegale ansatte, racisme, store overtræk, misbrug af sprut og prostituerede i garagen

Det er gået vildt for sig på den canadiske ambassade i København

I alle fald, hvis man skal tro et brev fra 13 nuværende og tidligere ansatte på ambassaden, der har advaret den canadiske udenrigsminister. Anklagerne i brevet er så alvorlige, at den canadiske udenrigsminister John Baird øjeblikkeligt har forlangt at få de "seriøse" anklager undersøgt - og han derfor har sendt to efterforskere til København for at afhøre diplomaterne på ambassaden.

Den canadiske avis Ottawa Citizen har fået fat i et otte sider langt dokument, der oplister anklagerne om "Misbrug af diplomatiske privilegier i opholdslandet." Ifølge dokumentet er der på ambassaden i København blandt andet foregået:

* Uregelmæssigheder i forbindelse med salg af en ejendom.

* Ambassadens biler er brugt privat

* Ansatte er blevet brugt som vagter og chauffører ved private fester.

* Vin og sprit, der tilhørte ambassaden, er blevet drukket privat.

* Racisme mod venezuelansk kvinde, der er ansat som barnepige.

* En dansk ansat vagt er blevet taget på videokamera med prostituerede i en af ambassaden biler - en hændelse som skete i ambassadens garage.

* Danske banker har flere gange måtte ringe og true med at opsige diplomater som kunder på grunde af "store overtræk" på deres konto. Ambassaden har måtte henvende sig til telefon-, strøm- og tv-selskaber på vegne af diplomater, der har fået lukket for strøm og andet.

* To filippinske kvinder er blevet ansat uden dansk opholdstilladelse. Danske myndigheder har siden måtte sende den ene ud af Danmark.

Den canadiske avis Ottawa Citizen citerer en mail fra den ledende embedsmand, Chris Day, hvor han fortæller, at udenrigsministeren øjeblikkeligt har sat en undersøgelse i værk.

- Din note indeholder alvorlige anklager, der vil blive undersøgt på en tilstrækkelig måde, skriver han.

Det er langt fra den første gang, at der har været skandaler på den canadiske ambassade i Danmark. I 1995 blev den daværende ambassadør Ernest Hebert kaldt hjem i stilhed efter, at en ung kvindelig hushjælp havde beskyldt ham for et seksuelt overfald efter en julefest på ambassaden i 1994. Først flere år efter blev sagen offentlig kendt.