Fredag fik en dansk trawlerbåd et mildest talt imponerende syn hevet op af vandet i et fiskenet.

Besætningen på brislingetrawleren ND58 fik sig noget af en overraskelse, da de i fredags nogle få kilometer ud for Hvide Sande hev en stor rævehaj op i båden. Hajen var desværre død i trawlet. Derfor hentede Fiskeatlasset, der er en del af Statens Naturhistoriske Museum, den store haj i Thyborøn, hvor den nu skal bruges i forskningsøjemed.

Rævehajen var godt 300 kilo tung og 455 centimeter lang.

»Vi kiggede da lidt, da den kom ud af nettet. Jeg har tidligere været med til at fange en, der var omkring halvt så stor, men mine unge fiskere havde aldrig set den før, så de kiggede sgu lidt,« siger skipper Bo Nielsen til Ekstra Bladet.

Han tror, at hajen er død, fordi den er blevet viklet ind i trawlet og ikke kunne komme ud. Hvis hajen havde været levende, da den blev hevet op i båden, havde besætningen smidt den i vandet igen, fortæller Bo Nielsen.

Fiskeatlasset oplyser, at rævehajen nu skal konserveres, så den kan bruges til forskning i hundredevis af år fremover.

Rævehajer kan blive cirka seks meter lange og veje op til 500 kilo. Hajerne er nemme at kende på deres lange hale, som de bruger til at slå stimefiskene, som hajerne lever af, så de dør eller bliver lammet.

Rævehajen er meget sjælden i dansk farvand. I Fiskeatlasset database findes der kun oplysninger om cirka 30 fangster nogensinde.

Og en af de fangster er faktisk lavet af Bo Nielsen, der også fangede en rævehaj tilbage i 2009. Den haj var cirka to meter lang.