Ved du noget om sagen?  Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Omfanget af ulovlige konsulentaftaler vokser nu til et trecifret millionbeløb, og rigspolitichef Jens Højbjerg beklager dybt.

»Det er en sort dag for Rigspolitiet og en sort dag for mig, der har ansvaret. Det er med dyb beklagelse, at vi konstaterer, at reglerne ikke er blevet overholdt. Alt skal frem, og jeg har kun en interesse, og det er at alt hvad der foregår nu, er i overensstemmelse med reglerne.«

Ordene kommer fra den øverste chef for det danske politi, Rigspolitichef Jens Højbjerg, og faldt i går efter en dramatisk dag, hvor sagen om de ulovlige konsulentmillioner - som BT har skrevet om siden i sommer - udviklede sig dramatisk.

Nu viser det sig nemlig at omfanget af ulovlighederne er langt større end hidtil antaget. Således viser gårsdagens redegørelse til justititsminister Søren Pape Poulsen (K), at der i 2015 og størstedelen af 2016 er indgået aftaler for 273 millioner kroner, hvoraf helt op til 62 procent af af aftalerne ikke kom i de lovpligtige udbud. Kun 38 procent kom i udbud, 41 procent burde have været i udbud, mens der er tvivl om de resterende 21 procent.

Udbudsreglerne skal sikre, at statslige institutioner får den bedste ydelse til den bedste pris, ligesom det skal forhindre vennetjenester. Er en aftale på mere end 500.000 kroner skal flere kunne byde på opgaven.

Dermed vokser sagen i forhold til det, som BT hidtil har afdækket. Siden juni sidste år har vi kunne afsløre, hvordan afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen gav konsulenterne Mariann Færø, Christine Thorsen og Christian Behrens opgaver for mere end 43,3 millioner kroner på bare tre år fra 2011 til 2013 uden at de kom i de lovpligtige udbud eller blev annonceret. Konsulenterne har en fælles fortid i DR, hvor Bettina Jensen og Christine Thorsen blandt andet var chefkollegaer i en årrække.

Desuden blev en del af honorarerne til konsulenterne udbetalt på trods af, at der ikke var underskrevet kontrakter, ligesom aftaler uden budgetrammer var årsag til, at honorarerne eksploderede.

Den nye rapport er ikke mindst opsigtsvækkende, fordi Rigspolitiets nu forhenværende økonomidirektør Nikolaj Veje og Bettina Jensen af flere omgang har hævdet, at Rigspolitiet fik styr på dets brug af konsulenter efter et kontrolbesøg fra Rigsrevisionen i 2014, der havde adskillige kritiske anmærkninger. Med andre ord: Der var tale om et isoleret problem, der hørte fortiden til.

Ved du noget om sagen?  Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Til BT kunne Nikolaj Veje eksempelvis i juni 2016 fortælle, at der siden 2014 var strammet op, fordi ‘ det giver tryghed i organisationen, at retningslinjerne er klare og tydelige.’

Det viser sig nu ikke at holde stik, og det beklager Rigspolitichef Jens Højbjerg, og han sender endda ros i retning af BT.

»Det er godt, at vi har Jer i pressen, der stiller relevante spørgsmål og ser på det med objektive øjne.«

Hvorfor er det gået så galt?

»Jeg tror, at det er svært at fastslå en enkelt årsag. Men hvis man skal sige det meget kort, så har der ikke været nok ledelsesmæssigt fokus på det her område. Vi er nok en organisation som har fokuseret på at lave operative løsninger, og det har overskygget hensynet til udbudsreglerne. Det undskylder det ikke, men det er en forklaring.«

Siden hvornår har du haft kendskab til det her?

»Jeg fik først kendskab til det i september sidste år, da den første redegørelse i sagen kom. Og jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det her kunne foregå her i Rigspolitiet. Det siger sig selv, at vi har en særlig forpligtelse i politiet til at overholde reglerne, og at vi skal kunne redegøre for, hvordan vi bruger vores midler. Og det er først som sidst mit ansvar.«

Men bør det så ikke have konsekvenser for dig?

»Det er ikke op til mig at træffe den beslutning. Jeg påtager mig ansvaret for det, der er sket og for at rydde op, og det gør jeg med seks tiltag, som sikrer, at det ikke kommer til at ske fremover.«

Hvordan kan borgerne have tillid til Rigspolitiet, når I så konsekvent undlader selv at overholde loven?

»Jeg er fuldstændig enig i, at borgerne skal have fuld tillid til Rigspolitiet, og det er også derfor, at jeg har iværksat de her seks tiltag, så det i hvert fald ikke kommer til at ske fremover.«

De seks tiltag nye tiltag, som Jens Højbjerg nævner, indebærer blandt andet, at hele indkøbsområdet granskes af et revisionsfirma, og kontrollen af de indgåede aftaler med konsulenter skal styrkes.

»Jeg kan sige, at vi skal til bunds i sagen, og det er også derfor, at vi udover de seks konkrete tiltag også har hyret ekstern revision, som skal se på, hvad der er foregået. Og viser det sig, at der er uregelmæssigheder, så vil vi tage de nødvendige konsekvenser af det. Det her skal afdækkes fuldstændigt,« siger Jens Højbjerg.

Altså fyringer af de ansvarlige?

»Mere kan jeg ikke komme ind på det.«

Hvad vil du sige til de danskere, som nu tænker ‘hvordan skal jeg nogensinde får tillid til Rigspolitiet’?

»Til dem vil jeg sige, at vi tager alle de håndfaste tiltag, som vi overhovedet kan, og fremover vil der overhovedet ikke være nogen slinger i valsen. Vi har tænkt os grundigt om, for vi tager det meget alvorligt. Vi har en helt særlig forpligtelse til at overholde loven.«

Det siger rapporten

I går afleverede Rigspolitiet en redegørelse til justitsminister Søren Pape Poulsen, som viser, at Rigspolitiet i forbindelse med 240 kontrakter for 273 mio. kroner, der er indgået i 2015 og frem til 1. september 2016, kun har overholdt udbudsreglerne i 38 procent af tilfældene.

Og for 11 pct. af de undersøgte udgifter har det på grund af manglende dokumentation ikke umiddelbart været muligt at vurdere, hvorvidt de er afholdt i overensstemmelse med udbudsreglerne, mens der i ti procent af tilfældene kræves en yderligere juridisk gennemgang.

Altså er loven om udbudspligt med sikkerhed ikke overholdt i 41 procent af tilfældene, men tallet kan være helt op til 62 procent.

Opgaverne drejer sig blandt andet om it-ydelser og management-ydelser.

Ved du noget om sagen?  Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook./