I fire ud af seks restauranter i kæden Dondon Sushi har fødevarestyrelsen fundet rå fisk, der blev opbevaret ved for høje temperature.

Under flere kontrolbesøg er der fundet fisk, hvor temperaturene har været over 10 grader - selvom reglerne kræver, at fisk højest opbevares ved to grader. Det har givet kæden en lang række af sure Smileys.

Selskabet bag sushi-kæden er Don & Don DK Aps, hvor Jysks Lars Larsens søn, Jacob Brunsborg, er bestyrelsesformand og pengemand.

På mandag skulle sagen have været afgjort ved et retsmøde i København, hvor anklagerens bødekrav indledningsvis har været på 216.000 kroner. Men Dondon Sushis administrerende direktør, Lars Matell-Hyllested, fortæller, at der er blevet indgået forlig.

- Vi har indgået forlig i sagen, så vi kommer til at betale et betydeligt lavere beløb end de 216.000 kroner, siger han.

I alt indeholder anklageskriftet 11 punkter, hvor de fire ud af seks restauranter flere gange i 2009 og 2010 ikke har levet op til gældende lovgivning. De fleste anklager handler om opbevaring af rå fisk, men Don & Don DK Aps er også anklaget for at have solgt mad uden autorisation samt for at have udeladt synlige kontrolrapporter med sure Smileys ved indgangen. 

Lars Matell-Hyllested indrømmer, at der er begået fejl, men i spørgsmålet om opbevaringen af fødevarer, mener han ikke, at Dondon Sushi har handlet uansvarligt.

- Vi går i forlig i denne sag for at få den ud af verden. Og vi har begået fejl i forhold til nogle småting, det er der ingen tvivl om. Men vi har opbevaret vores fisk ansvarligt, siger han.

Han fortæller, at der i 2009 og 2010 ikke var en branchekode for sushi-restauranter. Derfor måtte Fødevarestyrelsen behandle restauranterne som fiskehandlere, hvor fisk skal opbevares i temperaturer mellem nul og to grader.

- Siden dengang har Fødevarestyrelsen ændret regler på området. Blandt andet fordi jeg har gjort dem opmærksomme på, at der skulle laves regler, der dækker sushi-branchen på en fair måde. Hvis de kom på besøg i dag og fandt fisken under de forhold, de fandt dem dengang, så ville de ikke sige noget til det, siger Lars Matell-Hyllested og fortæller, at reglerne skulle være ændret inden for de seneste seks uger.

Hos Fødevarestyrelsen var der tvivl om, der var kommet nye regler på området. De kunne ikke fredag eftermiddag nå at undersøge sagen og vil vende tilbage til B.T. på mandag.