Et lille ensomt pindsvin i haven eller i parken kan få medfølelsen frem i de fleste hjerter.

»Er den kommet til skade?«

»Er den syg?«

»Er den blevet forladt af sin mor?«

Men pindsvin er faktisk nogle små enspændere, lyder det hos Dyrenes Beskyttelse.

»Når folk ser et lille pindsvin i haven eller andre grønne områder, så tror de, at ungen er forladt eller syg. Men det er vigtigt at vide, at pindsvin lever for sig selv. At blive samlet op af mennesker kan stresse pindsvinet så meget, at det i nogle tilfælde kan dø af det,« siger biolog Michael Carlsen.

Pindsvin bliver født i sensommeren og bliver hos deres mor i omkring 6 uger. Derefter begynder de at vandre afsted på egen hånd. Samtidig er pindsvinene i det hele taget særdeles aktive i øjeblikket, fordi de er ude at samle proviant. Mange unge pindsvin er aktive i både november og begyndelsen af december.

Så selvom kulden river i fingrene, og vinden rusker i træerne, er det langt fra sikkert, at det lille pindsvin er i nød. Tværtimod.

Hvis man er i tvivl, skal man stadig ikke tage pindsvinet op. Biologen opfordrer i stedet til, at man undersøger om pindsvinet har åbne sår, slingrer med bagkroppen, virrer med hovedet eller på anden måde opfører sig mærkeligt.

Opfylder et pindsvin nogle af ovenstående tegn på nød, så bør du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 og få vejledning til den bedste håndtering af dyret.

Dyrenes Beskyttelse afliver på deres hjemmeside fire misforståelser om pindsvin:

Misforståelse 1: Enlige pindsvinet er i nød

»Ved undtagelse af parringssæsonen samt, når pindsvin har unger, så lever de deres liv alene. Det er derfor helt normalt at se et enligt pindsvin – selv i det kolde efterår,« siger Michael Carlsen, biolog for Dyrenes Beskyttelse.

Misforståelse 2: Små pindsvin er i nød

Når pindsvineunger forlader reden, vejer de i nogle tilfælde ikke mere end 200 til 250 gram, men de er alligevel i stand til at klare sig selv. Derfor er det ikke størrelsen på pindsvinet, der definerer, hvorvidt det har brug hjælp.

Misforståelse 3: Aktive pindsvin i efterårsmånederne er i nød

Mange unge pindsvin er stadig aktive i november og helt ind i december.

På en vinter kan pindsvin vågne fra deres dvale 1-2 gange, fordi reden enten er blevet forstyrret eller helt ødelagt, eller fordi reden har været kold og fugtig. Det opvågnede pindsvin vil opsøge et nyt sted at bygge en rede samt benytte lejligheden til at søge noget ekstra føde, inden det igen går i hi.

Misforståelse 4: Pindsvinet kan løftes og håndteres

Hvis et dyr befinder sig et uhensigtsmæssigt sted eller vurderes til at være i nød, så kan en umiddelbar løsning være at løfte dyret i sikkerhed. Men i situationer med pindsvin er det bedst at overveje løftet en ekstra gang, da det kan stresse dyret i sådan en grad, at det kan have fatale konsekvenser.

Og husk så: Pindsvin drikker vand. Hvis de får mælk, kan de få diarré og dø af det.

En venlig læser gør også opmærksom på, at Dyreværnsforeningen 'Pindsvinevennerne i Danmark' har over 20 års erfaring med pindsvin. Deres hjemmeside er www.pindsvin.dk.