Den festlige begivenhed, hvor studenter fejrer flere års hårdt slid ved at køre rundt i landet i studentervogne, har fået en skyggeside. Alvorlig chikane ved flere af sidste års studenterkørsler får Københavns Politi til, i modsætning til tidligere år, at sætte flere betjente ind på gadeplan som led i en særlig indsatsplan, der skal dæmme op for chikane.

»Vi har lavet en særlig plan i forbindelse med de aktuelle studenterkørsler. Den største udfordring er, at der er så mange vogne, som kører så mange steder, så vi har ud fra vores lokalkendskab lavet en særlig plan, der skal tage højde for det her,« siger Allan Nyring, ledende politiinspektør ved Københavns Politi.

Betyder planen, at I har flere betjente på gaden?
»Ja, vores lokalpoliti har lavet en plan, som er et supplement til vores normale beredskab. Så vi har flere betjente på gaden.«
Studentervogne pyntet med grønne bøgeblade og dannebrog skal fredag fragte tusindvis af studenter rundt i Danmark. Mens æggekast mod studenter har været et kendt fænomen i årevis, oplevede de festglade unge mennesker sidste år at blive skydeskive for langt grovere genstande.

Skydeskiver for æg og syre
To studenter fik sprøjtet syre eller eddike i øjnene i København og måtte en tur på hospitalet. Andre oplevede kast med vandflasker og småsten. Især en situation nåede overskrifterne i medierne. På Brydes Allé på Amager eskalerede situationen, da grædende studenter fik blå mærker, efter at de i, hvad der lignede et organiseret angreb, blev skydeskiver for alt fra æg, vandballoner med sæbevand til madolie. Angriberne havde sågar afspærret gaden, så chaufføren havde vanskeligt ved at forlade bombardementet.

BT har været i kontakt med flere af de selskaber, der arrangerer studenterkørsel. De fortæller, at chikanen mod studentervogne er blevet mere alvorlig.

»Vi har tidligere år oplevet æggekast. Det er ikke noget nyt fænomen. Men sidste år eskalerede det, og vi oplevede, at der også blev kastet småsten og vandflasker. Kan man kaste småsten, kan man også kaste større sten. Så vi er meget, meget bevidste om situationen,« siger Bengt Duus Svensson, som er indehaver af Festlastbiler.dk.

Her har man flere end 25 vogne og kører ud til Sjælland og Øerne. Tage Konge, der ejer Studenterkørsel Østjylland, som i alt har seks studentervogne på gaderne i Østjylland, herunder i det belastede boligkvarter Gellerupparken, har oplevet, at unge mennesker har forsøgt at invadere studentervognene.

»Hvis man ikke holder øje med ladet, så bliver der stjålet fra det. Det kan være noget som uskyldigt som en øl, men det kan også være en taske eller en telefon,« siger Tage Konge og forklarer, at de unge bryder ind på studentervognen, hvis der ikke bliver holdt øje:

»Vi har været udsat for, at hvis man ikke har mandsopdækket de unge mennesker, der er i området, så er de simpelthen gået op på ladet,« siger han.
Andre oplever ’kun’ at blive beskudt med æg eller grøntsager.

»Sidste år oplevede vi en enkelt gang, at der blev kastet æg på en af vognene. Men vi kører heller ikke så meget i belastede områder. Jeg håber da, at trenden går i sig selv, for ellers bliver konsekvensen, at vi ikke kan køre derind,« siger Andreas Bossow Angel, indehaver af Lej Studentervogn, som har ni vogne på gaderne.

Advarer angriberne
Københavns Politi advarer nu potentielle ballademagere.

»Vi gør mere i år, end vi har gjort de andre år, fordi vi gerne vil være mere klar og mere på forkant,« siger Allan Nyring.

Sker det på grund af de eksempler, som sidste år var fremme i dagspressen?

»Ja, det er erfaringerne fra sidste år, der gør, at vi vil være til stede, så vi lynhurtigt kan slå til, hvis der skulle opstå noget lignende. Det er også vores klare signal til alle. Vi er derude og holder øje,« siger Allan Nyring, som også opfordrer chauffører til at kontakte politiet, hvis de oplever chikane.

Allan Nyring ønsker hverken at fortælle, hvor mange betjente det drejer sig om, eller hvor politiet især vil holde øje og patruljere.

»Vi vil gerne informere, men det er klart, at vi ikke vil informere så meget, at det går ud over vores arbejde,« siger han.

Den alvorlige chikane fra sidste år ramte især i København. Hos Fyns Politi er man klar til at sørge for de relevante tiltag, hvis det får henvendelser. Men da der, ifølge politiet, ikke er oplevet tilsvarende problemer på Fyn, har man i år ikke iværksat en særlig indsats, oplyser Fyns Politi til BT.

Vognmænd: Sådan beskytter vi studenterne
Studentervogne forbereder sig mod alt fra terror til ghetto-bøller.

Selskaber bag studenterkørsel har set sig nødsaget til at tage forholdsregler for at sikre studenterne, chaufførerne og vognene mest muligt.

»Kontraktmæssigt har vi taget højde for at kunne at undgå visse boligområder,« siger Bengt Duus Svensson, som er indehaver af Festlastbiler.dk.

Helt præcis fremgår det nu i kontrakten mellem selskabet og studenterne:

'Festlastbiler.dk kan nægte at køre til adresser i boligområder, hvor vi skønner, der kan være problemer med sikkerheden for chaufføren eller for studentervognens passagerer.'

Bengt Duus Svensson fortæller, at der i år også er taget forholdsregler for at undgå potentiel terror:

»Vi har også informeret vores chauffører om at tage forholdsregler for at undgå terror. Vores chauffører skal slukke motoren, når de hjælper studenter ud af vognen og tage startnøglen i lommen. Så kan terrorister ikke tage vognen.«

Tage Konge, der ejer Studenterkørsel Østjylland, har indføre strenge instrukser i de belastede boligområder, hvor chaufføren skal blive i bilen under besøget og ikke, som ved alle andre stop på ruten, kan gå med ind og hilse på.

»Sådan nogle steder forlader chaufføren ikke bilen. Ellers ved man ikke, hvad der er tilbage i bilen, når studenterne kommer tilbage,« siger Tage Konge.

Også hos Lej Studentervogn, som har ni vogne på gaderne, har man indført en politik om, at chaufføren skal blive i vognen i de belastede boligområder, fortæller indehaver Andreas Bossow Angel. Han oplevede ‘kun’ en enkelt gang sidste år, at der blev kastet æg efter en af sine vogne. Han har derfor ikke taget nogen ekstraordinære forholdsregler i år, men han er parat til at reagere prompte, hvis der kommer nye episoder.

Bengt Duus Svensson er ærgerlig over, situationen er eskaleret.

»Vi er meget kede af, at den her ellers meget glade begivenhed bliver saboteret. Vi kører også ud til skoler, hvor der er mange med anden etnisk herkomst. Det er unge mennesker, som er meget glade for at få en uddannelse, og deres forældre er meget stolte,« siger han.