Syltede augurker, hakkebøffer, stegte sild, isterninger, makrelmadder eller cocktailpølser. Gerne i umættelige mængder. Måske helst midt om natten.

Mange gravide kvinder udvilker højst besynderlige madvaner, når de bærer rundt på et lille barn i maven. Og det er ikke bare ammestuesnak, når du hører om svigerinden, der åd sig gennem hele den lokale købmands beholdning af sild i karry, eller når din mor fortæller, at hun stort set levede af æbler, mens hun ventede dig.

Hvorfor nogle kvinder får disse mærkelige lyster, findes der ikke noget entydigt svar på. Men omkring halvdelen af gravide oplever i større eller mindre grad at få kvalme i første tredjedel af graviditeten, og det er ofte i forbindelse med det, at man kan få en ustyrlig trang til noget surt, salt, sødt eller bare mærkeligt.

Kender du til mærkelige eksempler på ting, gravide har spist? Tip BT på 1929@bt.dk eller i Facebook-tråden.

Flere forskere peger også på, at den gravide kan hige efter det, som babyen mangler. En umættelig trang til appelsiner kan for eksempel skyldes mangel på C-vitamin, ligesom sulten efter store bøffer midt om natten kan tyde på proteinmangel.

salatkvinde1111

Her er to eksempler på mærkelige spisevaner i graviditeten:

Jennie Connolly Voergaard:
»Jeg levede stort set af citroner, da jeg var ca. 2-3 måneder henne. Jeg kunne spise dem rå og bare skåret i både. Jeg spiste nok fire hele citroner om dagen indtil jeg var 7-8 måneder henne. Nogle gange seks om dagen, men helst ikke flere, for så brændte det for meget i halsen,« siger hun til BT.

 

Marie-Cecilie Broundal Myhre:
»Kød! Jeg kunne let spise en god bøf til morgenmad og til sidst i graviditet - når jeg om natten vågnede, når han sparkede - kunne jeg sagtens finde på at lave mig en god hakkebøf,« siger hun til BT.