Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Peter Gjersøe, enhedschef ved akuttelefonen 1813, svarer på, om lægerne ved akuttelefonen var gode nok, når de overså en blodprop i Thomas Larsens lunger:

Hvordan kan to læger på 1813 overse en blodprop?

- En blodprop i lungen er vanskelig at diagnosticere, og det er meget usædvanligt, at det rammer en ung mand på 23 år. Jeg ville ønske, at den blev fanget, og det er ulykkeligt, at vi ikke gør det. Set i bakspejlet har vi fejlvurderet, og det er dybt beklageligt. 

Den unge mand bliver bedt om at blive hjemme og tage smertestillende, fordi han ikke har feber. Er feber et ’succeskriterie’?

- Feber er absolut ikke et ’succeskriterie’ og er ikke altafgørende. Muskelsmerter og smerter ved lungeinfektioner minder meget om hinanden, og her er det nemt at skønne forkert.

Er det et udtryk for, at lægerne på 1813 ikke er gode nok?

- Det er to rutinerede læger, der har foretaget vurderingen, og kunsten er at ramme rigtigt. Det gør lægerne uheldigvis ikke i den her situation.

Er det optimalt?

- Der er ikke nogen, der kan mene, at det er godt nok. Lægerne har lavet et fejskøn.

Hvordan har du det med, at manden kunne have mistet livet?

- Det er meget ærgerligt og dybt beklageligt, at den her blodprop ikke bliver fanget. Det er en ulykkelig situation. Men alle læger ved, at man kan overse og fejltolke en blodprop i lungen. Den kan være vanskelig at genkende.

Andre læser også