Danmark har brug for originaler. Faktisk kan vi ikke få nok af dem. I går blev en af de største hyldet med den fornemme Lauritzen-pris. Vi taler naturligvis om skuespiller Ole Thestrup, der igennem en lang karriere har indtaget små og store scener til glæde for mange. Rigtig mange.

Det er Lauritzen Fonden, som står bag prisuddelingen, hvor danske aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik hyldes. Og Ole Thestrup fik altså i går prisen som årets mandlige skuespiller, da prisfesten blev afholdt i København. Her blev den 69-årige skuespiller hyldet af medlem af priskomiteen Me Lund, der sagde således:

»Midt i vores fesne korrekthedskultur, hvor metervaren er et ideal, og hvor alle stræber efter de samme hoftemål og det samme udnivellerede, geografisk hjemløse sprog, står Ole Thestrup fast på sin egenart. På at være et helt menneske med drifter og drømme, der udfordrer de moderne veganeres forsigtighedsprincipper. Helt nede på bageste række mærker man hans saft og kraft. At han i ordets bedste betydning er en original.«

Mere præcis beskrivelse af Thestrup er det svært at diske op med. Men man kan være en original på mange måder. Og som samfund bør vi give mest mulig plads til alle dem, der stikker ud.

For Danmark har brug folk, der går mod strømmen, gør tingene på nye måder, tænker skævt, kreativt og stort. Folk som kan skyde med skarpt mod tiden og dens tendenser uden at være perfide eller nederdrægtige.

Får vi flere af dem, skaber vi nye arbejdspladser, vi udvikler os som mennesker og samfund. Alternativet er, at metervaren, det sikre og velkendte, bliver idealet. Så går vi i stå. Og så er vi for alvor på spanden.

Med prisen får Ole Thestrup, der i disse måneder kæmper mod kræft, 250.000 kr. og 50.000 kr., som han donerer til Behandlingscenter Stien, der hjælper mennesker med alkohol- og medicinproblemer. Prisen er fortjent. Den kvart million kroner bør han bruge, som kun han vil. Tillykke til Ole Thestrup.

ufjo