Hvis man som boligkøber får et nej til et huskøb i banken, er der to muligheder: Man kan enten udbrede søgningen geografisk eller gå på kompromis med størrelsen.

En ny undersøgelse viser, at boligkøberne i stigende grad går efter små huse - og ifølge eksperter skyldes det blandt andet boligprisernes himmelflugt og strengere krav til låntagerne.

Tallene fra Boligsiden.dk’s Markedsindeks viser, at antallet af villaer til salg på under 150 kvadratmeter er faldet ganske markant hen over de seneste fem år - mens udbuddet af de store villaer stort set er uændret. Årsagen til dykket er et øget antal handler.

»I forbindelse med, at priserne er steget på boligerne, så er der nogle, der tænker ‘jeg kan godt klare mig med 140 kvadratmeter i stedet for 190.’ Samtidig er der flere, der er blevet opmærksomme på, at der også skal være råd til de løbende udgifter - f.eks. energiregning og skatter, som påvirkes af husets størrelse,« forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, til BT.

Helt konkret var der i oktober 2012 21.815 boliger på under 150 kvadratmeter til salg. Det tal nu faldet til 16.688. I samme periode er antallet af boliger over 150 kvadratmeter blot faldet fra 17.662 til 16.907.

Sværere at låne

Boligøkonom Mikkel Høegh fra BRF Kredit peger også på, at bankerne i kølvandet på finanskrisen har strammet skruen over for låntagerne. Der er kommet strengere krav til kreditgodkendelse, og det betyder, at køberne må acceptere en mindre bolig.

»Det er blevet sværere at få finansiering, og det har været med til at bremse handlen af større ejendomme. Kreditpolitikken er blevet strammere, og det er en anden tid end før finanskrisen. Så må folk finde et alternativ, og dét kan være at gå på kompromis med størrelsen,« siger Mikkel Høegh.

Han forklarer, at de fleste boligkøbere er villige til at justere lidt på antallet af kvadratmeter - men der er en nedre smertegrænse.

»Mange kan måske godt undvære et pulterkammer eller et ekstra værelse. Men hvis man pludselig skal undvære to værelser, så bliver man nødt til at pendle,« siger Mikkel Høegh fra BRF Kredit.

Selv om der generelt er kommet mere gang i samfundsøkonomien med faldende ledighed øget velstand i de seneste år, så forventer Birgit Daetz, at de små huse fortsat vil være i høj kurs.

»Grundet de heftige prisstigninger, som vi særligt har set i og omkring byerne, er kvadratmeterne mange steder blevet så dyre, at vi fortsat vil se et øget fokus på de mindre boliger. Jeg forventer derfor, at udbuddet af de små villaer fortsat vil være lavt, når vi rammer samme tidspunkt næste år,« siger Birgit Daetz.