Tobias Foss vandt højest overraskende lørdag VM i enkeltstart, da han var tre sekunder hurtigere end Stefan Küng.

Herrernes VM-enkeltstart i Australien bød søndag morgen dansk tid på en vaskeægte sensation.

Den norske Jumbo-Visma-rytter Tobias Foss var således hurtigst på de 34,2 kilometer med start og mål i australske Wollongong med tiden 40 minutter og 2 sekunder.

Efter at have sat foreløbig bedste tid kunne han sætte sig og vente på, at de største favoritter kom i mål, og det blev en hårfin afgørelse.

Først så det ud til, at schweizeren Stefan Küng kunne kalde sig verdensmester i enkeltstart, men da han krydsede målstregen, var han 2,95 sekunder langsommere end Foss.

Remco Evenepoel var ni sekunder langsommere end Foss på tredjepladsen.

Mikkel Bjerg blev bedste dansker som nummer 14, mens Magnus Cort sluttede på 21.-pladsen. De var henholdsvis 1,30 og 2,07 minutter efter den norske vinder.

Foss havde svært ved at fatte sin store triumf. Med et stort smil sad han bare og rystede på hovedet.

- Jeg havde gode ben og gav alt, hvad jeg havde, men dette er mere, end jeg nogensinde havde drømt om, siger Foss i et vinderinterview bragt på TV2 Sport.

Han tilføjer, at han havde håbet på en plads i top-10. Det lykkedes og meget mere til.

Den 25-årige Foss har aldrig tidligere taget store internationale sejre. Ved OL-enkeltstarten i Tokyo sidste år blev han nummer 23.

Den store skuffelse i søndagens enkeltstart var verdensmesteren fra de seneste år, Filippo Ganna. Italieneren blev blot nummer syv og var 55 sekunder efter Foss.

Briten Ethan Hayter havde kurs mod en medalje, men han tabte kæden og måtte stoppe op. Det kostede mange vitale sekunder, og han måtte tage til takke med en fjerdeplads.

Bjerg og Cort formåede ikke at spille store roller i løbet.

- Der manglede desværre noget. Jeg havde ikke så meget at skyde med, siger Cort til TV2 Sport.